Proverite da li ste zavisni od kofeina: Tri pouzdana znaka da prijete PREVIŠE kafe

Večita dilema - koliko kafe je previše

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada se pomene kafa, svako ima svoju teoriju o tome koliko kofeina je “normalno”, a koliko previše.

Stručnjaci kažu da konzumiranje kafe u umerenim količinama može da ima dobre efekte na zdravlje, što pokazuju i naučne studije, ali s druge strane, u slučaju prevelike konzumacije može se razviti i zavisnost od kofeina.

Zavisnošću se smatra konzumiranje kofeina svakodnevno u preteranim količinama – tolikim da to ima negativne posledice na socijalne interakcije, zdravlje i druge sfere života.

Ukoliko se kafa pije u velikim količinama, kofein može negativno da utiče na srce, može doći do povećanja krvnog pritiska, a evo i koje još posledice mogu da se jave:

– Nesanica
– Anksioznost
– Problemi sa varenjem

Kofein takođe može da pogorša neke već postojeće simptome koji se tiču bešike i creva.

Foto: Shutterstock

Da bi se javile neke negativne posledice, većina ljudi bi trebalo da unese baš dosta kofeina – prihvatljivo je četiri-pet šoljica kafe dnevno, ali sve zavisi od toga koliko ste osetljivi na kofein.

– Istraživanja pokazuju da ova količina kofeina ne bi trebalo da bude štetna po zdravlje srca, nivo holesterola ili ritam rada srca – kaže Viktorija Tejlor iz britanskog Udruženja za srce.

S druge strane, konzumiranje kofeina u umerenim količinama, kažu lekari, štiti od dijabetesa tipa dva, Parkinsonove bolesti, bolesti jetre, infarkta i moždanog udara, tako da nema razloga da odustajete od uživanja u šoljici omiljenog napitka, naprotiv.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar