Budi osećaj spokoja i uživanja: Zbog čega, prema nauci, svi toliko volimo MORE?

Utiče pozitivno na moždane funkcije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Da li i vi spadate među one ljude koji u toku cele godine razmišljaju samo o letu i odlasku na more, toplim danima, peščanim plažama, plavetnilu i šumu mora.

Nisu čari plivanja i ronjenja jedino što nam je privlačno kada je reč o moru.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nauka je utvrdila da boravak na moru izuzetno smanjuje nivo stresa u organizmu. Dolazak na plažu i šetnja uz more izuzetno pozitivno utiču na ljudski um, a samim tim i na telo.

Dok šetamo ili ležimo na plaži naše telo apsorbuje više kiseonika i podiže nivo hormona sreće, serotonina, u telu koji stvara osećaje sreće, opuštenosti i dobrog raspoloženja. Sličan osećaj čoveku stavra i meditacija.

Pojedini stručnjaci su mišljenja da čovek podsvesno povezuje zvuk talasa sa zvukom otkucaja majčinog srca koji nerođena beba čuje dok boravi u materici. Naravno, vi se tog zvuka ne sećate svesno, ali u odraslom dobu slični zvuci stavraju osećaje zaštićenosti i sigurnosti.

Foto: Shutterstock

Efekat zvukova i mirisa mora na ljudski organizam, naučnici nazivaju “plavim prostorom”. Neurohirurg Majkl Merzenih sa Univerziteta Kalifornija iz San Franciska, kaže da gledanje u more ili plažu, zapravo stvara osećaj da smo u lepom i prijatnom okruženju.

– Osećamo se bezbedno i daleko od mesta gde smo pod nekom vrstom pretnje. Površina mora koja se spaja sa nebom na horizontu budi u nama osećaj stabilnosti i sigurnosti – objasnio je on.

Studija pod nazivom “BlueHealth” koja je sprovedena pre nekoliko godina, bavila se uticajem prirode i okruženja na ljudski organizam. Između ostalog, i more je bilo tema. Tom prilikom se došlo do saznanja da zvuci mora stimulišu frontalni korteks. U pitanju je deo mozga koji je odgovoran za razmišljanje i emocije.

Foto: Shutterstock

Boravak na moru, kako se pokazalo, proširuje samosvest i normalizuje emocije.

Boravak u “plavom prostoru”, koji podrazumeva sve vodene površine, a ne samo more, pomaže ljudima da razbistre um i da se pozabave problemima ili projektima na kreativan način, novim pristupom.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar