Na Veliki petak, trpeza treba da bude usklađena sa običajem posta na vodi.
To podrazumeva da se ulje ne upotrebljava u pripremi hrane.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Ukoliko ste u potrazi za laganim dezertom, ovaj tradicionalni kolač, pravljen u potpunosti u skladu sa pravilima posta, možete da spremite bez mnogo muke.
Sastojci:
– kiseliji džem po izboru, 6 kašika
– šećer, 10 kašika
– kesica cimeta
– kora od 1 limuna i sok od jedne pomorandže + 1 pomorandža,
– prašak za pecivo, 1 kašika
– brašno, 500 g
– mlaka voda, 250 ml
– šaka seckanih oraha
– šaka ili dve suvog grožđa
– džem od kajsije
– posna čokolada, 150 g

Priprema:
Mikserom umutite 6 kašika džema i šećer, dok ne dobijete jedinstvenu smesu. Zatim dodajte malo vode, cimet, sok od pomorandže, orahe, suvo grožđe i narendanu koru limuna. Sve pomešajte i u toku mešanja postepeno dodajte brašno.
Kada se svi sastojci sjedine, prespite smesu u teflonski pleh za pečenje, ili običan pleh koji ćete prethodno prekriti papirom za pečenje. Ako je potrebno vlažnim rukama poravnajte površinu da bude glatka. Ubacite pleh u umereno zagrejanu rernu i pecite oko 25 do 30 minuta.
Kada se ispeče, dok je još vruć, premažite kolač sa 3 do 4 kašike džema od kajsije, pa ga prelijte rastopljenom čokoladom. Ukoliko želite, pospite kolač seckanim ili mlevenim orasima.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)