Pitanje koje muči VLASNIKE oba ljubimca: Da li psi smeju da jedu MAČJU hranu i obrnuto?

Podela na mačju i pseću hranu postoji s razlogom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Svi znamo da psi imaju veoma veliki apetit i da će pojesti gotovo sve što im sipate u činiju. Ali, mnoge vlasnike koji imaju i psa i mačku muči pitanje da li svojim ljubimcima smeju da daju istu hranu.

Ljudi često smatraju da je podela na hranu za pse i hranu za mačke čist marketing kojim se služi industrija. Međutim, takvo mišljenje je zapravo vrlo pogrešno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iako neke mačke obožavaju da jedu pseću hranu, to nije zdravo za njih, jer hrana za pse ne sadrži određene hranljive sastojke koje su potrebne mačkama.

Vitamin A mačkama je neophodan, a u hrani za pse se nalazi u nedovoljnoj količini. Pored vitamina A, mačkama u psećoj hrani nedostaje i taurin. Psi mogu stvarati sopstveni taurin, pa se ovaj sastojak ne nalazi u njihovoj hrani.

Ako mačka jede hranu bez taurina, to može dovesti do pogubne srčane bolesti – hipertrofične kardiomiopatije. Iste posledice bi bile kada bi mačka jela isključivo ribu, jer ni riba ne sadrži ovu aminokiselinu, zato je bitno da vodite računa da svom ljubimcu obezbedite raznovrsnu ishranu.

Foto: Shutterstock

Sadržaj proteina je još jedan važan razlog da mačkama ne dajete hranu za pse. Iako neke hrane za pse sadrže visok procenat proteina, većina ne dostiže količinu koja je potrebna mačkama.

A šta kada je reč o psima?

S druge strane, psi obožavaju hranu za mačke, što zbunjuje njihove vlasnike i navodi ih da udovolje ovoj želji. Iako psima ne smeta toliko mačja hrana i mogu preživeti konzumirajući samo takvu hranu, to svakako nije dobro za njihovo zdravlje.

Energetski sadržaj, visok procenat proteina i velike količine masti ne odgovaraju psima. Psi koji jedu mačju hranu su obično debeli i pate od više gastrointestinalnih oboljenja od pasa koji jedu hranu za pse. Dijareja, povraćanje, pa i pankreatitis su moguće posledice kratkotrajnog ili dugotrajnog davanja mačje hrane psima. Hrana za mačiće, koja sadrži još veći procenat proteina i masti, još je neprimerenija za pse.

Ipak, ako se pitate da li će povremeni zalogaj mačje hrane biti štetan za vašeg psa ili da će ponedi pseći keksić smetati vašoj mački, najverovatnije neće.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, apetit.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar