Palačinke su sjajan izbor u bilo kojoj varijanti, slatke, slane, zapečene, ispečene…
Međutim, kada ih napravite u šatou, to je prava čarolija ukusa.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Nije ni čudo što je ovaj slatkiš za mnoge bolji od svake torte ili kolača.
Uostalom, uverite se i sami koliko su ove palačinke sočne i ukusne.
Sastojci:
Za palačinke:
brašno 500 g
mleko 150 ml
kisela voda 200 ml
obična voda po potrebi
prašak za pecivo 1 kesica
šećer i so po 1 kk
jaja 2 kom
ulje 100 ml
Za filovanje:
mleveni orasi 150 g
šećer po želji
Za šato:
mleko1 l
brašno 2 kašike
žumanca 2 kom
vanilin šećer 1 kesica
šećer po ukusu

Kako pripremiti:
Pomešati brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Dodati prethodno izmućena jaja, pa sve lepo izmešati. Dodati mleko, kiselu vodu i ulje, i mešati testo dok se ne razbiju grudvice. Postepeno dodavati običnu vodu dok se smesa ne ujednači i ne bude ni previše gusta a ni previše retka (vodena). Ostaviti da odstoji u frižideru 10 minuta. Peći palačinke u zagrejanom tiganju.
Kada su palačinke gotove, svaku filovati mlevenim orasima i kristal šećerom.
Za šato: 100 ml mleka pomešati sa 2 kašike brašna i 2 žumanceta i dobro izmešati da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da se kuva sa šećerom i vanilin šećerom. Kada počne da vri, uz stalno
mešanje sipati pripremljenu smesu u mleko i kuvati dok se ne zgusne.
U vatrostalnu posudu ili željeni pleh poređati red palačinaka pa ih preliti delom pripremljenog šatoa. Ponovo poređati red palačinaka i preliti ih ostatkom šatoa. Odozgo ukrasiti sa malo mlevenih oraha.
Ovako pripremljene palačinke, ostaviti da odstoje na hladnom mestu neko vreme a potom ih služiti.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)