TRIKOVI reditelja koje SIGURNO niste primetili: Evo zašto negativci u filmovima piju MLEKO

U svetu kinematografije ovaj trik nazvan je "efektom mleka"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

U filmovima stvari nikad nisu slučajne, a svaki detalj ima svoje značenje. To se između ostalog odnosi i na pića koja se pojavljuju u filmskim scenama, a koja pomažu da se istaknu pojedine karakteristike likova.

Na primer, kako bi se pojačala brutalnost lika, često mu se daje žestoko piće poput viskija. Zbog toga je naročito zanimljivo kad likovi piju mleko. U svetu kinematografije ovaj trik nazvan je “efektom mleka” i ima za cilj da zaintrigira publiku i otkrije nešto neočekivano o liku.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako odrasla osoba pije mleko, to znači da ima nevinu dušu

Možda najupečatljiviji filmski junak koji voli da pije mleko je ubica Léon iz istoimenog filma reditelja Luka Besona. Prilična je to suprotnost, s jedne strane profesionalni ubica, s druge strane mleko koje se povezuje s čistoćom i detinjstvom. Međutim, tim potezom redatelj je želeo da prikaže Leona kao osobu koja ima dušu deteta, uprkos gruboj spoljašnjosti.

Ako negativac pije mleko, reditelj želi da pokaže njegovu moć

Još jedan filmski ubica koji je voleo da pije mleko je okrutni Anton Čigurh iz filma “Nema zemlje za starce”. U ovom slučaju taj potez ne izaziva pozitivne osećaje kod publike. Naime, on upada u stan potencijalne žrtve, bez dopuštenja grabi bocu mleka iz frižidera i pije iz nje sedeći na sofi. Cilj te scene je da zaplaši, dok je mleko simbol udobnosti i doma, a on to narušava, piše Brightside.

Mleko može biti simbol sloma opšteprihvaćenih moralnih vrednosti

U filmu Kventina Tarantina “Prokletnici” postoji scena u kojoj francuski farmer nudi čašu vina nemačkom pukovniku kog tumači Kristof Valc. Pukovnik umesto toga traži čašu mleka i popije je u jednom gutljaju. Tako reditelj demonstrira rušenje nekih temelja i dominaciju negativca nad dobrotom i čistoćom.

Foto: Youtube printscreen

 Reditelj želi da prevari gledaoca prikazujući junaka čistim i nevinim

Nekoliko reditelja koristilo je mleko kako bi u svoje filmove unelo osećaj zdravlja, čistoće i sigurnosti. Zato glavni negativac u filmu “Get Out” nosi beli džemper i pije nešto “nevino” poput mleka.

Majstor napetosti Alfred Hičkok u filmu “Sumnja” uverio je gledaoce da je glavni lik otrovao mleko svojoj supruzi kako bi dobio nasledstvo. To je genijalan potez, jer bi samo okoreli negativac stavio otrov u tako zdravo piće. Ispostavilo se da je to bilo samo “zastrašivanje mlekom”, jer ono uopšte nije bilo otrovano.

Mleko pojačava starosnu dob lika

Pojačavanje utiska mladosti i nezrelosti lika uz pomoć mleka najočigledniji trik. Ništa nije detinjastije od mlečnih brkova.

U filmu “Buntovnik bez razloga” tinejdžer kojeg glumi Džejms Din prvo se napije, pa sledećeg jutra popije bocu mleka, pokazujući tako da se u njemu bore i odrasli i dečji osećaji.

Foto: Youtube printscreen

Lik Leonarda di Kaprija u filmu “Uhvati me ako možeš” pretvara se da je odrasli pilot, međutim kad ga stjuardesa pita koje bi piće želeo da popije, on odgovara: “Mleko.”

U kultnom filmu Stenlija Kjubrika “Paklena pomorandža”, glavni likovi, tinejdžeri, piju mleko. Tako reditelj nagoveštava da su ceo haos pokrenula deca.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar