Omiljene na svim svečanim trpezama, bogate kremaste salate mogu da se naprave po svačijem ukusu, od skoro bilo kog povrća, mesa i preliva.
Ne moraju biti samo predjela, već i odlični kompletni oborci, poput laganijeg ručka, brze večere.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Isprobajte neke od proverenih klasika po originalnim receptima, ali i naše predloge nekih novih specijaliteta.
1. Mimoza
Vreme: 20 minuta
Kalorije: 600
Sastojci:
4 krompira
4 jaja, tvrdo kuvana
200 g šunke
300 g kačkavalja
2 čaše od 180 g kisele pavlake
100 g majoneza
Priprema: Skuvati krompir u ljusci, ohladiti ga i oljuštiti. Napraviti preliv za salatu, mešanjem pavlake i majoneza. Posoliti ga i začiniti po ukusu. Svi sastojci se rendaju i slažu u slojevima u činiju. Dno činije premazati slojem preliva od majoneza i pavlake. Izrendati krompir, posoliti, preko njega staviti sloj preliva. Izrendati šunku i premazati prelivom u tankom sloju. Izrendati kuvano jaje, posoliti, a zatim staviti preliv. Oreko se renda kačkavalj. Još jednom složiti sastojke istim redosledom. Odozgo narendati malo više kačkavalja i jaja za dekoraciju.

2. Pileća salata
Vreme: 45 minuta
Kalorije: 240
Sastojci:
500 g pilećeg belog mesa
10 kornišona
200 ml kisele pavlake
100 g majoneza
1 kašičica senfa
malo soli, bibera
Priprema: Piletinu skuvajte i iseckajte sitno. Kornišone takođe iseckajte. Sve sjedinite, dodajte pavlaku, najonez, senf i začine. Ostavite u frižideru da se malo ohladi, dekorišite po želji i poslužite. Možete koristiti i kao namaz na tostu, u sendviču.

3. Cezar salata
Vreme: 20 minuta
Kalorije: 160
Sastojci:
100 g dimljene slanine
200 g pilećeg belog mesa
30 g parmezana
3 čena belog luka
2 parčeta tost hleba
veća glavica zelene salate
2 čeri paradajza
sok od 1 limuna
pavlaka
majonez
maslinovo ulje
biber, so

Priprema: Propržiti iseckanu slaninu bez dodavanja masnoće. Izvaditi i staviti na papirnu salvetu da upije masnoću. Ispeći piletinu i kada se prohladi iseći je na dugačke trake. Hleb iseći na kockice. Pomešati sa iseckanim belim lukom i propržiti na masnoći koju je pustila slanina. Izvaditi i staviti na salvetu da upije višak masnoće. Umutiti maslinovo ulje sa sokom od limuna, posoliti i pobiberiti. Dobijenim dresingom od maslinovog ulja preliti iseckanu zelenu salatu. Preko salate naređati piletinu, slaninu, prepečeni hleb, čeri paradajz, krupo narendani parzmetan i preko toga preliti umućenu pavlaku sa majonezom.
4. Valdorf salata sa celerom i orasima
Vreme: 15 minuta
Kalorije: 275
Sastojci:
1 veći koren celera
1/2 limunovog soka
2 kašike mlevenih oraha i još šaka celih
1/2 čaše pavlake
2 kašike majoneza
malo soli
1 kisela jabuka
Priprema: Očistiti celer i narendati na krupno rende. Odmah ga posoliti sokom od limuna da ne potamni. Narendati jabuku na krupno rende. Dodati šaku mlevenih oraha, posoliti i povezati pavlakom i majonezom. Ukrasiti celim orasima i ohladiti. Može se praviti i posna varijanta sa posnim majonezom i bez pavlake.

5. Krem krompir salata
Vreme: 15 minuta
Kalorije: 300
Sastojci:
500 g krompira
3 kuvana jaja
1/2 praziluka
200 g majoneza
1 kašika limunovog soka
1 kašika šećera
so, biber

Pripema: Krompir skuvati u ljusci i iseći na kolutove. Praziluk sitno iseći. Jaja skuvati i iseći na kolutove. U činiji za salatu pomešati majonez, šećer, so, biber i sok od limuna. Didati krompir, jaja i praziluk. Dobro izmešati i ohladiti u frižideru pre služenja.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)