Danas se proslavlja Sveti Sava, praznik poznat kao školska slava.
Sveti Sava je svojim delima ostao upamćen i kao svetac, ali i kao legenda, te se generacijama pripovedaju mnogobrojne priče, dostignuća, ali i anegdote iz njegovog života.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Narodna verovanja kažu da na Savindan u svakoj kući domaćica treba da napravi perece.
Evo kako da ih umesite.
Sastojci:
250 g margarina
kockica svežeg kvasca
1 kg brašna
4 šoljice mleka

kašika šećera
3 kašičice soli
4 žumanceta
2 belanceta
Priprema:
Zamesite testo od svih sastojaka izuzev belanaca i ostavite ga da odstoji jedan sat. Razvijte ga do debljine 0,5 cm. Modlom vadite perece ili ih secite nožem, oblikujte i premazujte umućenim belancima. Pecite dok ne porumene. Perece možete posuti kimom ili makom.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)