Završeno izlaganje vladinog advokata: Čeka se konačna odluka sudskog veća!

Konačnu odluku bi prema poslednjim informacijama mogli da saznamo tek sutra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Sarah Stier / Getty images / Profimedia

Ovog jutra nismo saznali šta će se dogoditi sa Novakom Đokovićem i njegovim boravkom u Australiji pošto je Federalni sud te zemlje posle pet sati ročišta odlučio da se povuče na većanje.

Sada se očekuje da u narednih nekoliko sati dobijemo konačnu odluku sudskog veća od tri člana, a prema zahtevu Nikolasa Vuda, advokata najboljeg tenisera planete u slučaju oslobađajuće presude on će biti pušten na slobodu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Obe strane su iznosile svoje argumente u proteklih pet sati, stiče se utisak da se odbrana Novaka Đokovića više oslanjala na realne činjenice i podatake, dok se tužilac više bavio teorijom i pisanjem pojedinih medija.

Da podsetimo, najbolji teniser sveta je izašao pred Federalni sud Australije sa žalbom zbog drugog zaredom ukidanja vize za ulazak u tu zemlju.

To je bilo delo ministra za imigracije Aleksa Hoka, koji je označio Đokovića kao čoveka koji bi mogao da nanese ogromnu štetu Australiji jer bi bio vinovnik antivaksera.

Novak i njegov tim advokata će u narednim satima pokušati da drugi put u nizu pokažu da je on u Australiju ušao sa svim potrebnim dozvolama i sasvim legalno.

Ukoliko presuda bude drugačija od puštanja Đokovića da igra na Australijan openu to će biti klasična politčka presuda.

Sve detalje suđenja u slučaju Novaka Đokovića protiv države Australije možete pratiti na našem “lajv” blogu:

04.38 – Konačno je završeno izlaganje advokata Vlade Australije, nakon čega će se sudije povući na razmatranje što može da potraje nekoliko sati. Odluka će možda biti doneta i sutra ujutru po rečima glavnog sudije, Alstopa.

Advokat Vud traži da Novak bude pušten u roku od 30 minuta od odluke suda, ako sud presudi u korist najboljeg na svetu. Uz to, obrazloženja odluke ne moraju biti podneta danas.

04.19 – Neverovatno je ono što sada advokat Vlade Australije radi, a to je da citira izveštaje o stopi vakcinacije u Srbiji i povezuje ih sa Novakovim stavom, koji se nikada jasno nije založio ili usprotivio tako nečemu?!

– U Đokovićevoj zemlji, manje od polovine ljudi je vakcinsiano protiv kovida – rekao je Lojd i smatra da Hok ne mora da dokaže uticaj, već da on stoji ispred njega.

Na sve to Lojd smatra da Đoković svakako ministru ne bi rekao svoje mišljenje o vakcinaciji.

04.00 – Stiv Lojd je poručio kako je ministar iskoristio svoje diskreciono pravo svestan šta bi moglo da izazove deportovanje Novaka Đokovića.

– Ministar u ovoj oblasti ima široka ovlašćenja, a drugi aspekt je ovlašćenje koje je dato, fokusirajući se na to, što sam već pomenuo sudu, da prisustvo Đokovića u Australiji i ostanak odraziće se na ranije odluke saveznog suda. Ne postoji ništa što govori da to zahteva da se uzme u obzir da li će ta osoba biti uklonjena iz Australije, što nije obavezno, dok u tekstu ništa ne ukazuje da bi bilo nerazumno da se na te činjenice ne obrati pažnja. Paragrafi odražavaju suvereno pravo osobi kojoj je dozvoljeno da bude u Australiji, da država ne mora da brine o strancu koji mora da bude uklonjen. Uzeli smo u obzir šta će se desiti ako ga deportujemo, ministar ima pravo da donese tu odluku i uzeo je u obzir sve kontraargumente. Taj argument je samo jedan deo stvari, kao i potencijalni nemiri.

03.35 – Posle sat i pet minuta pauze, nastavljeno je izlaganje advokata Vlade, Stefena Lojda.

Za sve koji se pitate kada će biti doneta konačna odluka, evo informacije. Novinarka Karen Svini istakla je da bi Lojd mogao da završi sa izlaganjem oko 04.30 časova, posle čega Đokovićevi advokati imaju pravo na repliku koja će potrajati oko pola časa do čas, dakle do 05.30 časova.

Nakon toga sledi kratka pauza za donošenje odluke, što će reći da bi ona mogla biti obelodanjena oko 06.00 časova po našem vremenu, a možda i sutra.

02.30 – Sudija Džejms Alsop je doneo odluku da se napravi pauza od sat vremena u procesu, a nakon toga sledi još sat vremena izlaganja tužioca.

02.07 –  Sudija je sada ponovo intervenisao usred izglaganja Vladinog advokata, ali u korist Đokovića.

– Može se videti da situacija, u kojoj bi svakom zdravom razumu bilo jasno da bi ukidanje vize izazvalo ogromnu neslogu u javnosti i rizike prenošenja putem velikih javnih skupova. Strana ministra se fokusirala samo na posledice prisustva.

02.03 – Novak Đoković neće svedočiti nočas na Federalnom sudu, o čemu se već govorilo.

– Novak neće svedočiti i neće pričati o svom pogeldu na vakcinaciju. Izabrao je da se ne pojavljuje javno i da ne priča na ročištu – potvrdio je novinar “The Age”-a, Paul Sakal.

02.00 – Čini se da ovo suđenje ne ide u dobrom smeru pre svega zato što sudija i državni tužilac insistiraju na “zdravom razumu” pre dokaza i činjenica koje iznose Novakovi advokati.

– Reč dokaz ne bi trebalo da bude pogrešno shvaćena. Neophodno je da postoji materijal koji uključuje racionalnu i razumnu upotrebu percepcije i zdravog razuma, na mestu na kom se donosi odluka. Treba biti oprezan kada se govori o dokazima. Pre odluke, pored materijala, neophodno je uključiti i to pto se može izvući iz zdravorazumskog shvatanja i percepcije onoga što je relevantno za život u zajednici – naveo je sudija Džejms Alsop.

01.40 – Novakov advokat je završio izlaganje i sada prelazimo na Vladinog advokata. I da, sudija Alsop je pitao prisutne da naprave pauzu za ručak oko 12.30 časova po australijskom vremenu, odnosno 02.30 po našem. Na ovaj predlog vladin advokat je oštro odbio da se napravi pauza!

01.25 – Oštre reči Novakovog zastupnika Vuda:

– Neuspeh ministra Houka da razmotri posledice deportacije mog klijenta mogu samo da opišem kao perverziju. Zaista, ima nečeg perverznog u toliko uskoumnom tumačenju člana 133(c) zakona.

01.03 – Vud sada tvrdi da ministar Hok nikada nije obratio pažnju na posledice eventualne deportacije Novaka Đokovića na “anti-vaksersko raspoloženje”.

– Nije bilo racionalno, uvažene sudije, da ministar samo razmišlja o izgledima za podsticanje anti-vakserskog raspoloženja, koje bi moglo da proiziđe iz Novakovog nastupa u Australiji, a da ne razmatra binarnu alternativu – rekao je Vud.

00.30 – Vud je istakao i da je ministar Hok doneo potpuno drugačiju odluku u odnosu na ono što je odlučio sud. Hok je ignorisao prvi argument vlade koji je pobijen na sudu, a to je da Novak nije imao odgovarajuće medicinsko izuzeće.

– Ministar nije ni pročitao niti tražio medicinski materijal koji je Đoković dao nakon prvotibnog osporavanje njegove vize. To dokazuje da Đoković ne predstavlja nikakvu opasnost po javno zdravlje, s obzirom na njegovu nedavnu infekciju korona virusom – rekao je Vud.

00.00 – Jedan od Novakovih branilaca, Nikolas Vud poručio je da bi odluka o njegovoj deportaciji samo naštetila Australiji.

– Deportacija bi mogla da proizvede antivakserske proteste i kršenje javnog reda i mira, nanoseći štetu kako Australiji, tako i samom Đokoviću, rekao je advokat Vud.

23.50 – Džejms Alsop inače vrhovni sudija u ovom procesu izjavio je da će zbog kvaliteta dostavljene dokumentacije konačna presuda biti doneta verovatno u naredna četiri do pet sati.

23.30 – Posle petnaest minuta zakašnjenja končano je krenulo suđenje.

23.10 – Stižu prve reakcije iz Australije na večerašnje suđenje. Oglasio se eminentni advokat i jedan od najcenjenijih pravnika iz ove zemlje, Džastin Kvil, koji smatra da je Novak favorit.

– Poprilično sam uveren da će Đoković dobiti privremenu zabranu deportacije. On samo treba da dokaže da postoji ozbiljan slučaj za suđenje. Mislim da su njegove šanse da pobedi 60 prema 40 procenata – rekao je advokat Kvil.

22.50 – Novak Đoković je napustio hotel “Park” i uskoro bi trebalo da pristigne na mesto sa koga će pratiti suđenje, a prema zahtevu njegovih advokata on će biti saslušan ispred trojice sudija.

BONUS VIDEO:

Reči podrške za Novaka: Đoković dobio snažnu poruku teniske legende pred suđenje! (FOTO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar