Oglasio se grčki ministar energetike: Kriza 2022. koštaće potrošače u EU i do 350 MILIJARDI evra

Veleprodajne cene gasa porasle su ove godine u Evropi za 400 odsto

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto Ilustracija,: Pixabay,Shutterstock

Evropsko tržište energije ponovo je zahvatio trend nezaustavljivog rasta cena, prvenstveno cena energenata, a samim tim i rasta cena struje i grejanja. Kriza je zahvatila skoro celu Evropu, izuzetak nije bila ni Grčka.

Grčki ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas na Savetu ministara za životnu sredinu EU rekao je da vlade ne mogu ostati po strani.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Skrekas je rekao da se savet održava u izuzetno kritičnom trenutku zbog značajnog povećanja cena struje i gasa.

On je dodao da je ključno preduzeti inicijative na centralnom nivou, stvarajući evropski mehanizam za podršku domaćinstvima i preduzećima u suočavanju sa međunarodnom energetskom krizom.

– Ako se potvrde tržišne prognoze, Evropljani će morati da plate dodatnih 350 milijardi evra u 2022. zbog viših cena struje i gasa. Suočeni sa ovom izuzetnom situacijom, ne možemo ostati ravnodušni – rekao je grčki ministar.

– Mora postojati evropski mehanizam na centralnom nivou za podršku ugroženim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima suočenim sa tako značajnim povećanjem troškova energije – dodao je Skrekas.

Evropa poslednjih meseci doživljava energetsku krizu. Značajno povećanje cena gasa u Evropi počelo je u aprilu i maju, kada je prosečna cena TTF-a kretala između 250 i 300 dolara za hiljadu kubnih metara. Poslednjih dana leta ugovorna cena za dan unapred je premašila 600 dolara, a već početkom oktobra prešla je granicu od 1.000 dolara.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar