OTKRIVENO šta je Hil uradio tokom 15 minuta koji su promenili istoriju SRJ: Miloševiću izgovorio OVE reči

Osvrćući se podrobnije na nedavni Hilov govor u Senatu, sagovornik Objektiva ostavio je mogućnost da će iskusni diplomata moći da manevriše u okviru svoje ambasadorske funkcije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA

Kristofer Hil, koji je garantovao Slobodanu Miloševiću da Albanci posle izbora 1998. godine neće proglasiti nezavisnost, nakon što su oni to uradili, reagovao je i učinio da vest koja je odjeknula svetom nestane u roku od 15 minuta.

Ovo je ekskluzivno otkrio za Objektiv bivši premijer Srbije i potpredsednik Vlade SRJ Nikola Šainović, a o čemu smo već pisali.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nakon 15 minuta Kristofer Hil se javio Slobodanu Miloševiću i samo je rekao:

– “Događaj se nije desio” – prepričava nekadašnji srpski premijer, pa nastavlja:

– Zato ni danas vest o tome nigde ne postoji niti Albanci pominju da su te 1998. proglasili nezavisnost, već deset godina kasnije. Hil je ovim pokazao i koliki je lični udeo imao u brisanju određenog događaja, ali i kolika je moć nekog sistema da jednu vest povuče sa svih agencija i da se ona nikada potom još jednom ne objavi.

POLUTAJNI POSTUPAK

Šainoviću je Hil, kako ističe, ostao u sećanju kao diplomata koji je uvek težio ka pronalaženju rešenja.

Otkrivena dugo čuvana TAJNA SRJ! Milošević je zbog ovih 15 minuta promenio tok ISTORIJE

– Na proleće 1998. sa Hilom smo sprovodili jedan polutajni postupak za dolaženje do rešenja za samoupravu na Kosovu. To je bio jedan vid tzv. šatl diplomatije, jer je Hil bio prenosilac stavova između našeg tima i Ibrahima Rugove. Tako su nastali dokumenti “Hil 1”, “Hil 2” i “Hil 3”. Suština je bila u tome da nije bilo ni slova o nezavisnosti Kosova, već o visokoj samoupravi u sastavu Srbije. Međutim, Klintonova administracija je onda naglo promenila stav i prekinula Hilovu pregovaračku misiju, potpuno odustala od Rugove i priklonila se OVK, koju su dotad smatrali terorističkom. Time su prekinuti izgledi za bilo kakve pregovore, a započet je rat – objašnjava Šainović.

Foto: Vladimir Milovanovic

Osvrćući se podrobnije na nedavni Hilov govor u Senatu, sagovornik Objektiva ostavio je mogućnost da će iskusni diplomata moći da manevriše u okviru svoje ambasadorske funkcije.

– Hil je u ovom obraćanju obznanio američku spoljnu politiku u procentu od nekih 90 odsto onoga što je plan zvaničnog Vašingtona prema Srbiji. Ovih deset procenata ostavio bih za njegov lični manevar u tome jer je on u govoru istakao da SAD Srbiji treba da ponude nešto bolje od Rusije i Kine. Tu je, prema mom mišljenju, šansa da o nečemu ozbiljnom možemo da razgovaramo, jer Amerika nama dosad nije ponudila ništa na političkom planu. Poznajući Hila, mislim da će on pokušati da traži rešenja, a ne samo da saopštava gole zahteve iz Vašingtona – zaključuje Šainović.

Piše: Goran Mitrović

BONUS VIDEO: 

OVU I DRUGE AKTUELNE PRIČE MOŽETE DA PROČITATE U ŠTAMPANOM IZDANJU ZA 17. DECEMBAR

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar