Otkrivena ŠEMA po kojoj je Belivuk dobijao informacije: Jedan čovek bio ključan, a onda – ČUDNA otmica

Ozbiljna borba protiv svih pripadnika klana Belivuk–Miljković

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Dani kada su prljavi policajci dozvoljavali kriminalcima poput Veljka Belivuka i Darka Eleza da nesmetano vršljaju po Srbiji su odbrojani. U prilog tome ide i činjenica da je Tužilaštvo za organizovani kriminal u petak podiglo optužne predloge protiv Dijane Hrkalović, državne sekretarke MUP u vreme kad je na čelu tog ministarstva bio Nebojša Stefanović, kao i bivšeg inspektora SBPOK Božidara Stolića. Prema optužnom predlogu, Hrkalovićeva se tereti za trgovinu uticajem, a osim nje obuhvaćeni su i bivši načelnik PU Novi Sad Milorad Šušnjić, kao i načelnik odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković Bagzi.

Stolić je osumnjičen da je obaveštavao kriminalnu grupu Belivuk– Miljković o merama i radnjama koje policija preduzima u vezi sa krivičnim delima te grupe, a informacije je vođama koljačkog klana prenosio Beranac Filip Golubović.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Njih dvojica se terete da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, a Stolić i za zloupotrebu službenog položaja. Istraga protiv Dijane Hrkalović, koja je u pritvoru u Centralnom zatvoru od 15. oktobra, završena je u četvrtak pošto su saslušani svi svedoci. Ona je prvobitno uhapšena zbog sumnje da je uticala na Dejana Milenkovića da blagovremeno dostavi izveštaje tužilaštvu u vezi sa ubistvom karatiste Vlastimira Miloševića (34), poznatom kao „ubistvo na šinama”.

Za ovo ubistvo optuženi su bili, a kasnije su pravosnažno oslobođeni Veljko Belivuk, Marko Miljković, kao i nestali kum Mareta Mesara za koga se pretpostavlja i da je žrtva ovih zlikovaca, Mirko Kojić Koja. Hrkalovićeva se sumnjiči da je izveštaje o otvaranju telefona koji su pronađeni nakon tog ubistva tužilaštvu dostavila tek pred početak suđenja. Dejan Milenković je navodno u svom iskazu policiji konstatovao da je zbog Hrkalovićeve te izveštaje dostavio kasno, zbog čega tužilaštvo nije moglo da se spremi za taj sudski proces.

PRIJAVE KRILI U FIOCI

Protiv Hrkalovićeve je nedavno proširena istraga da je neovlašćeno prisluškivala kriminalca iz BiH Darka Eleza. Zajedno sa Šušnjićem, na taj način su navodno uticali da on ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja.

– Sumnja se da su Šušnjić i Hrkalovićeva pomogli Elezu da krivične prijave koje su protiv njega podnošene u Novom Sadu ostanu u fioci. Operativne informacije ukazuju i da su Eleza, koji je navodno bio jedan od najbližih saradnika Dijane Hrkalović, formalno stavili na mere novosadske policije i na taj način sprečili da to učini neko drugi – kaže izvor Objektiva.

Naš sagovornik navodi da je Šušnjića na mesto načelnika najveće policijske uprave u Vojvodini postavila upravo Hrkalovićeva. On je prijave protiv Eleza, koji je optuživan za reketiranje i pretnje smrću, tri godine držao u fioci.

Šušnjić je bio suspendovan u februaru zbog drugog slučaja. Prema određenim saznanjima, Hrkalovićeva i Elez bili u direktnom kontaktu i navodno je ona lično od njega tražila da se likvidira poznati beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović (57).

VELJINA KRTICA U SBPOK

Što se tiče Božidara Stolića, on je osumnjičen da je od januara 2020. do 10. juna ove godine obaveštavao pripadnike grupe Belivuka i Miljkovića o merama i radnjama koje policija preduzima u cilju rasvetljavanja njihovih krivičnih dela. U tome mu je pomagao Filip Golubović, koji je u optužnom predlogu označen kao pripadnik ove organizovane kriminalne grupe.

Foto: Privatna Arhiva

Stolić je, inače, bio uhapšen 12. juna zbog Belivukove grupe i u pritvoru je bio dva meseca, kada mu je pritvor ukinut po sili zakona. On se od septembra nalazi u pritvoru u Požarevcu, pošto Više javno tužilaštvo u tom gradu vodi istragu protiv njega zbog prinude u pokušaju. Za to delo su, osim njega, osumnjičeni i pripadnik BIA M. K. i nekadašnji pripadnik „zemunskog klana” Slađan Konstantinović.

Oni se sumnjiče da su prinudom pokušali da preuzmu jedan ugostiteljski objekat od jednog Požarevljanina. Oni su, navodno, od 17. do 22. septembra boravili u tom ugostiteljskom objektu, gde su i pretili vlasniku pokušavajući da ga nateraju da im proda objekat po višestruko nižoj ceni.

VEZA SA NESTALIM MIHAJLOVIĆEM

Zanimljivo je da je Božidar Stolić bio uključen i u istragu o nestalom Goranu Mihajloviću. On je ubeđivao Sanju, majku ovog mladića, nestalog 1. aprila 2019, da je on živ i da je otišao van države. Sa slučajem nestanka Mihajlovića usko je povezan i Filip Golubović, koji je sada prvi put označen kao pripadnik Belivukove i Miljkovićeve ekipe.

Sanja Mihajlović je objasnila da je njen sin poslovao sa Berancem Golubovićem i da su sarađivali u prodaji droge. Za Filipa Golubovića se pričalo da je brat Željka Golubovića, bliskog Radoju Zviceru i „kavačkom klanu”. Inače, Željko Golubović je preko svog advokata demantovao u medijima u Crnoj Gori da je povezan s kavačkim kriminalnim klanom.

– Netačno i neistinito je navedeno da su Željka Golubovića crnogorske bezbednosne službe evidentirale kao osobu izuzetno blisku tzv. kavačkom kriminalnom klanu, posebno navodnom vođi Radoju Zviceru, te da je Željko Golubović navodno bio u dobrim odnosima s Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem i da je za potrebe kavačkog klana dolazio do informacija o „škaljarcima”. Željko Golubović nema nikakve veze ni sa jednim kriminalnim klanom. Navođenje da je označen kao osoba bliska tzv. kavačkom klanu je netačno – naveo je njegov punomoćnik.

ČUDNA OTMICA

Golubovićevo prezime poslednji put se pojavilo u medijima 21. avgusta ove godine. Tada je saopšteno da je otet gotovo po istom scenariju po kom su nestajali ljudi koji su završavali u mašini za mlevenje mesa u kući strave u Ritopeku. Zbog te otmice uhapšen je Miloš Golubović (44) u Novom Sadu, dok su u Beogradu, odnosno u Borči lisice stavljene na ruke Aleksandru Jovanoviću (31) i Filipu Cvetanoviću (30), koji su zatečeni u kući sa otetim. Navodno, tražili su od Golubovićeve porodice otkup od 150.000 evra.

ISTRAGA O TOKOVIMA NOVCA

Koliko je ozbiljna borba protiv svih pripadnika klana Belivuk–Miljković i na koliko se paralelnih frontova ona vodi, svedoči i akcija vezana za finansijsku istragu u kojoj su u četvrtak uhapšene supruga i tašta Velje Nevolje, Bojana Belivuk i Snežana Đorđević, kao i žena Marka Miljkovića, Tanja, i vanbračna supruga uhapšenog pripadnika ovog klana Filipa Ivanovskog, Marija Milutinov.

Tužilaštvo ispituje poreklo novca kojim je kupljeno nekoliko stanova, kao i automobili i luksuzni satovi. Reč je o stanu u Tolstojevoj ulici u Pančevu, kao i vili u Čačanskoj i stanovima u Ulici Živka Davidovića u Beogradu. Takođe, ispituje se kojim je novcem kupljen stan u Kozarčevoj ulici na Zvezdari. Kako se saznaje, tašta Veljka Belivuka je tokom saslušanja rekla da je sve kupovala od ušteđevine. Osim četiri žene, istragom pranja novca obuhvaćeni su i Veljko Belivuk, Marko Miljković i Filip Ivanovski.

Podsetimo, Dijana Hrkalović juče je puštena da se brani sa slobode. Iako je Tužilaštvo tražilo da ostane u pritvoru, sudsko veće je to odbilo i pustilo Hrkalovićevu da se brani sa slobode. Viši sud u Beogradu doneo je ovu odluku pod obrazloženjem da su saslušani svi svedoci i da nema opasnosti od ponavljanja krivičnog dela. Opširnije o tome pročitajte klikom OVDE.

Piše: Ekipa Objektiva

BONUS VIDEO

OVU I DRUGE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM VIKEND IZDANJU OBJEKTIVA ZA 11. DECEMBAR

Foto: Objektiv.rs


Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar