Bolesna MRŽNJA ne prestaje: Hrvati u crtaću Srbe iz Knina upoređuju sa PACOVIMA (FOTO)

Pesnik i akademik Matija Bećković za Objektiv navodi da bi na temu hrvatske mržnje prema Srbima moglo mnogo da se priča i piše

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen, Shutterstock/ Ilustracija

Proterivanje Srba iz Knina, jedan od najbolnijih događaja u našoj istoriji, postao je predmet sprdnje među Hrvatima. Već danima se u lepoj njihovoj na internetu deli poznati Diznijev film “Čarobna frula”, koji prati “ljupki glas” naratora kojim se Srbi iz ovog dela Dalmacije nazivaju najpogrdnijim imenima. Narator opisuje pogrom Srba kao oslobađajući čin od “lopova štakora” koji su krali sve što bi im dospelo ruke.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

‒ Jednom davno, u kraljevskom gradu Kninu, pored ljudi živeli su štakori (pacovi prim. aut.) i onda su odlučili da svi štakori moraju živeti u jednoj čistoj štakorskoj državi. Pa su počeli maltretirati i progoniti ljude sa kojima su do tada živeli u miru. Bili su prava napast, a krali su sve, od hrane, do odeće i traktora. Kad je izgledalo da više nema nade, pojavio se svirač iz Čavoglava sa čarobnom frulom. Štakori ga nisu shvatali ozbiljno, već su nastavili sa velikoštakorskom agresijom ‒ govori se u crtaću.

ŠTAKORI SU NESTALI ZAUVEK

“Ljupki glas” potom govori da su pacovi nestali zauvek iz kraljevskog grada Knina.

‒ Čim su štakori ušli u traktor, nestali su zauvek sa ovih područja i svi suživeli srećno do kraja života ‒ aludirajući na proterivanje Srba iz Knina stravičnih 90-ih. Ovaj crtać je do sada pogledalo na hiljade ljudi, a ono što u najmanju ruku zabrinjava jeste što su građani zemlje koja je članica Evropske unije već osam godina povodom sramnog crtanog filma iskazali oduševljenje. „Štakorijada ’95”, „Legendarni hrvatski smisao za humor” ‒ samo su neki od komentara ispod crtanog filma koji je dostupan i na Jutjubu.

PORUKA AKADEMIKA

Pesnik i akademik Matija Bećković za Objektiv navodi da bi na temu hrvatske mržnje prema Srbima moglo mnogo da se priča i piše. Ipak, kako je istakao, za one koji su sačinili ovaj sadržaj ima poruku. Kako navodi, ko god da je „nacrtao” Srbe kao pacove, dovoljno je rekao o sebi.

‒ Ko god crta i šta god crta ‒ sebe crta ‒ kazao je kratko srpski akademik. Da li će neko od silnih evropskih zvaničnika reagovati na otvorenu mržnju, diskriminaciju i šovinizam, ostaje da vidimo.

PIŠE: NIKOLINA MARIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 08. DECEMBAR.

Foto: Objektiv.rs

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

Ostavite komentar