Nemačka otvara i drugi pogon litijuma, a Viola bi da RUŠI Srbiju: Dvostruki aršini Fon Kramonove

Viola fon Kramon ubrzano je aktivirala svoje poslove sa srpksom opozicijom poslednjih meseci i godina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/AHMED JALIL

Glavna lobistkinja za otimanje Kosova i Metohije i poslanica u Evropskom parlamentu Viola Fon Kramon otvoreno kritikuje otvaranje nalazišta litiujuma u Loznici, pod mašinerijom firme Rio Tinto, ali samo onda kad je projekat u fazi realizovanja u Srbiji.

Fon Kramon dolazi iz Nemačke, ali ona nije kritikovala otvaranje nalazišta u ovoj zemlji, iako je Nemačka prošlog meseca otvorila drugi pogon za iskopavanje litijuma, pod pokroviteljstvom nemačko-kanadske kompanije “Rock Tech litium”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Viola fon Kramon ubrzano je aktivirala svoje poslove sa srpskom opozicijom poslednjih meseci i godina kako bi što više rušila Srbiju.

Viola Fon Kramon je očigledno žena s advostrukim aršinima, s obzirom da dolazi iz Nemačke, zemlje koja je u maju prošle godine započela procenjivanje zemljišta za iskop litijuma hiljadama metara ispod reke Rajne, kako bi smanjila uvoz litijuma za proizvodnju električnih vozila. Da drugačije gledište ima prema našoj zemlji, koja bi mogla da iskoristi svoje kapacitete litijuma i napravi nove investicije, govori i to što sa predstavnicma opozicija svakodnevno razgovora o tome kako da prekine napredak Srbije u ovom pravcu.

ISKOPAVANJE LITIJUMA U NEMAČKOJ

Dok pojedine kompanije, poput nemačko-australijskog start-upa “Vulcan Energi Resources”, predvode tržište litijuma za električne automobile, pomenuta Fon Kramon želi da spreči slične kompanije da u Srbiju donesu nova radna mesta i investicije za našu zemlju.

Imajući na umu brzo rastuću potražnju nemačke industrije električnih vozila, kompanije za energetiku i rudarstvo podjednako nastoje da izvuku na površinu litijum zarobljen u podzemnim izvorima vrele vode hiljadama metara ispod reke Rajne.

Kompanija za razvoj litijuma “Vulcan Energi Resources” (VUL.AKS) koja se nalazi u Australiji saopštila je u ponedeljak da je potpisala obavezujući sporazum sa holandskim proizvođačem automobila Stellantis NV (STLA.MI) o snabdevanju litijum hidroksidom iz svog nemačkog projekta za početnih pet godina.

“Vulcan” je jedna od brojnih kompanija koje testiraju metodu direktne ekstrakcije litijuma (DLE) koja koristi manje zemljišta i podzemnih voda, isporučiće između 81.000 i 99.000 tona litijum hidroksida za baterije Stellantisu.

Stellantis planira da uloži preko 30 milijardi evra (33,92 milijarde dolara) do 2025. godine kako bi elektrifikovao svoju liniju vozila, koristiće litijum u tri svoja pogona za proizvodnju baterija u Evropi, navodi Vulcan u saopštenju.

DRUGI POGON OTVOREN U NEMAČKOJ

Takođe,  još jedna kompanija je prošlog meseca najavila otvaranje pogona za iskopavanje rude litijuma u Nemačkoj, zemlji koju mnogi “aktivisti” širom sveta navode kao zemlju koja ne iskopava svoj litijum.

“Rock Tech Lithium” otvorio je proizvodni pogon za baterijski litijum hidroksid u Gubenu, Brandenburg – 60 kilometara od Tesline fabrike u Grunhajdu. Plan je da se tamo proizvodi oko 24.000 tona litijum hidroksida godišnje, ili dovoljno za oko 500.000 električnih automobila.

“Rock Tech Lithium” je nemačko-kanadska kompanija sa sedištem u Vankuveru koja vadi sirovinu za litijum hidroksid iz svog projekta rudnika u jezeru Džordžija u Ontariju, Kanada.

Dok se u svetu i evropi države bore da dovedu kompanije i pogone za iskopavanje ove bogate rude, pojedinci na čelu poslanicom Evropskom parlamenta Violom fon Kramon, po svaku cenu žele da spreče nove investicije u Srbiji.

Podsetimo, o spinu Fon Kramon govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Spreman sam da idem u Krivalj, i u Bor, da pričam sa ljudima koje hoće da isele. Kad hoćete doći ću u Gornje Nedeljice i Krupanj. Da mi kažu da Viola fon Kramon više voli Krupanj od mene – rekao je Vučić.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar