Vučić sa Ramom i Dimitrovom: Videćete za koju godinu razliku u stopi rasta između nas i ostalih (VIDEO)

Sastanku trojice zvaničnika prethodio je susret sa predstavnicima kompanija iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom i zamenikom predsednika Vlade Severne Makedonije zaduženim za evropska pitanja Nikolom Dimitrovom.

Vučić se sa Ramom i Dimitrovom sastaje u okviru inicijative za saradnju pod nazivom “Open Balkan”, koja se održava u Palati Srbija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sastanku trojice zvaničnika prethodio je susret sa predstavnicima kompanija iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, kao i sa predstavnicima Atlantskog saveta.

Cilj inicijative je da olakša život građanima i poboljša životni standard. Prvobitni naziv Mini Šengen inicijativi je promenjen u Otvoreni Balkan i to krajem jula, na sastanku u Skoplju, na kojem su učestvovali lideri tri zemlje Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev.

Na tom sastanku je dogovoreno da od 1. januara 2023. godine budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a potpisana su i tri dokumenta – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik Aleksandar Vučić  je putem svog Instagram profila izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja privrednika za inicijativu “Open Balkan”.

– Drago mi je zbog ovolikog interesovanja i privrednika, ali i medija za inicijatvu OpenBalkan. To potvrđuje da je naša odluka da sarađujemo u okviru ove inicijative bila ispravna – napisao je Vučić.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije istakao je da su danas održani dobri i važni razgovori o zajedničkim projektima i daljem razvoju odnosa u okviru inicijative “Open Balkan.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič se obratio javnosti

– Otvoreni Balkan je izuzetna inicijativa koja pravi razliku i koja je napravljena zbog ljudi. Dogovorili smo formiranje Implementacionog saveta, koji će u narednim danima imati sastanke sa inspekcijama, kako bi se dogovorili o slobodnom protoku robe i usluga. Imamo zaostatke zbog birokratije i to moramo brzo da rešimo. Verujem da ćemo u Tirani, posle katoličkog Božića, imati puno toga da potpišemo poput memoranduma o razumevanju po pitanju radnih dozvola. Sada moramo svi da se skupimo i da radimo. Ovo nije priča o političarima, već o ljudima, narodima i idejama da idemo napred.

Predsednik je izjavio da je sastanak sa predstavnicima poslovne zajednice tri zemlje bio dobar, i da je ustanovljeno da su svi 100 odsto uz ovaj projekat i inicijativu.

– Problem je što se čeka više od 24sata na granici, iako je sve detaljno organizovano dogovorima i od toga nam zavisi ekonomija i hoćemo li napraviti dobre rezultate za naše komapnije. Želimo da naši ljudi za godinu dana idu bez dokumenata do Tirane i Skoplja. Time jačamo ekonomije i omogućujemo privrednicima da rade neuporedivo bolje. Moramo da se borimo za višu stopa rasta i da se borimo za sve što će našim ljudima omogućiti brži napredak

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Predsednik Vlade Republike Albanije Edi Rama se obratio javnosti

– Suština ove inicijative je kako naše ekonomije i tržišta da rastu i razvijaju se, to su mala tržišta ali ako se integrišu onda postaju veoma važna. Srbija je napravila iskorak u privlačenju ovakvih investicija, a u slučaju većeg tržišta, imali bismo više investicija.

Rama je istakao i značaj susreta sa predstavnicima Atlantskog saveta.

– Došli su da pruže podršku ovoj inicijativi i daju podršku našim zalaganjima. Takođe, čekamo da vidimo koji su konačni rezultati studije koja će biti predstavljena na sastanku u Tiran. Studija će pokazati efekte inicijative Otvoreni Balkan za sve zemlje Zapadnog Balkana.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Zamenik predsednika Vlade Severne Makedonije Nikola Dimitrov se obratio javnosti

– Značaj koji Vlada Severne Makedonije pridaje ovoj incijativi istaknut je činjenicom da sam ja danas u Beogradu i zahvaljujem se na dobrodošlici. Ova incijativa je veoma važna. To je evropski izbor i nema nikakve dileme kada ste suočeni sa tim da li da pravite problem ili nalazite rešenja i gradite bolju budućnost.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Odgovori na pitanja novinara

– Otvorili smo svoja vrata i Prištini i Sarajevu i Podgorici. Danas smo ušli u suštinu problema, imamo dovoljno posla da bismo morali svaki put nekome da se pravdamo. Ne pada mi na pamet da se bilo kome za bilo šta pravdam, ni u Evropskoj uniji ni u regionu. Zašto da se pravdamo za nešto što dobro radimo? Otvoreni Balkan je nešto što pruža slobodu ljudima, velike šanse privrednicima, bržu razmenu usluga, digitalizaciju, transofrmaciju. Ko želi dobrodošao je, ko ne želi ne mora, ne vidim zašto bi neko imao nešto protiv toga. Videćete za koju godinu razliku u stopi rasta između nas i svih ostalih – rekao je Vučić.

Dimitrov je istakao da ne vidi nikakav rizik da napuste inicijativu “Otvoreni Balkan” čak i ako dođe do promene vlasti u Severnoj Makedoniji. Ne vidim nikakav rizik koji bi mogao da iskoči. Za Severnu Makedoniju je važno da ostane deo inicijative zbog ekonomija i evropske budućnosti regiona. Nadamo se da će volja građana biti takva da ko god dođe na vlast zemlja ide napred što znači i evropeizaciju i dobre odnose sa susedima – rekao je Dimitrov.

– Za nas je ovo velika inicijativa. Zato je ovo najbolji put da počnemo da slušamo i razumemo jedni druge. Da nikada ne ugrozimo mir.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar