Rešite se PREHLADE: Sedam prirodnih načina da otpušite NOS

Isprobajte ih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Zapušen nos je jedan od najugodnijih simptoma prehlade.

Međutim, za to postoji rešenje, a ono se nalazi u prirodi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Od toplih napitaka do udisanja pare, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kod kuće, a da ne pribegnete nužno lekovima.

1. Spavajte na boku

Začepljen nos znači da je mnogo sluzi zarobljeno u vašim sinusima koja vam sprečava da pravilno dišete. Zato je važno da držite glavu podignutu tokom noći dodavanjem drugog jastuka.

Takođe je od vitalnog značaja da pokušate da spavate na boku umesto na leđima jer će to pomoći kod blokade. Vaš nos će imati mnogo veće šanse da se „iscedi“ tokom noći, umesto da dozvoli nakupljanje još više sluzi.

Foto: Shutterstock

2. Hidratirajte se toplim supama i čajevima

Vruća tečnost vam možda neće pomoći da se rešite prehlade, ali će vas osloboditi dodatnih simptoma. Istraživači su otkrili da se ljudi koji piju tople napitke umesto onih na sobnoj temperaturi osećaju mnogo bolje u pogledu svog stanja.

Kamilica, zeleni čaj, supa i topla voda sa limunom vas mogu efikasno umirit. Placebo efekat koji oni stvaraju je veoma važan kako biste se osećali bolje i lakše.

3. Koristite topli oblog na sinusima

Način na koji topli oblog funkcioniše je smanjenje upale u sinusima i deblokiranje nazalnih disajnih puteva. Samo uzmite čistu krpu, umočite je u toplu (ali ne vruću) vodu i stavite je na gornji nos i donje čelo.

Toplina obloga će vam otvoriti nosnu duplju i omogućiti lakše disanje. Bitno je da ne ostavljate oblog suviše dugo na koži, kako je ne biste oštetili.

Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / Sciencephoto / Profimedia

4. Kupite ovlaživač vazduha

Hladan i suv vazduh koji je obično u našim kućama, dodatno pogoršava simptome začepljenog nosa.

I tu je dobro došao ovlaživač jer oslobađa preko potrebnu vlažnost u vašoj sobi. Možete ga držati uključenim danju i noću, ali je korisniji dok spavate jer vam pomaže da se odmorite i osećate ugodnije. Vrlo brzo ćete primetiti veliko poboljšanje u začepljenom nosu.

5. Udahnite paru od ključanja belog luka

Beli luk je poznat po svojim antigljivičnim i antibakterijskim svojstvima, a može učiniti mnogo dobrog kada ste prehlađeni. Možete ga ili jesti ili (po mogućnosti) skuvati u malo vode i udisati njegovu paru i izbegavati smrdljiv dah.

Foto: Shutterstock

Možete koristiti peškir preko glave kako biste zadržali što više pare. Međutim, nemojte se previše približavati posudi za vodu sa belim lukom – u idealnom slučaju, držite se na udaljenosti do jedne ruke od nje.

6. Jedite začinjenu hranu

Verovatno ste primetili da kada pojedete nešto začinjeno, vaš nos počinje da curi. Dakle, ovo bi moglo biti dobro privremeno rešenje za začepljen nos. Ono što možete učiniti je da počinjete da dodajete začine ječoma, uključujući ljutu papriku, beli luk, đumbir i kurkumu. Kurkuma vam možda neće otčepiti nos, ali ima vrlo važna protivupalna svojstva koja će vam pomoći pri prehladi uopšte.

Foto: Shutterstock

7. Koristite specifična eterična ulja

Pepermint i eukaliptus su dve biljke koje sadrže mentol, koji je prirodni dekongestiv. Možete piti čaj koji je začinjen bilo kojim od njih, ali možete koristiti i njihova eterična ulja. Potrebno vam je samo nekoliko kapi peperminta i unca osnovnog ulja, kao što je kokos.

Ulje eukaliptusa možete koristiti tako što ćete namoičiti papir s nakoliko kapi i ostaviti ga noću blizu glave.

Takođe možete prokuvati malo vode sa nekoliko kapi ulja i udisati paru.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar