Verujemo da vam vanredna situacija svima teško pada, pogotovo to što smo većinu vremena prinuđeni da provodimo kod kuće. Svakako treba naći adekvatnu zanimaciju, a kuvanje uvek može da bude jedna od njih. Pogotovo kada su u pitanju poslastice koje maltene svako voli.
Predlažemo vam da isprobate divne i sočne krofne.
Miris vrućih krofni se širi kuhinjom a vaši ukućani jedva čekaju da gricnu svoje omiljene slatkiše. Da bi ugođaj u krofnama bio vrhunski, važno je da one budu mekane i ne previše masne.
Zbog toga vam predstavljamo efikasne trikove koji će vam pomoći da ispržite savršene krofne.
– Važno je da svi sastojci budu topli, odnosno na sobnoj temperaturi. Brašno možete zagrejati u rerni na temperaturi od 20 stepeni oko 2 minuta.

– Dodajte smesi kašičicu rakije kako krofne ne bi upile masnoću tokom prženja. Takođe, uvek vodite računa da temperatura ulja bude dovoljno visoka. Ukoliko temperatura spadne, dobićete ne baš privlačne masne krofne.
– Prašak za pecivo će sprečiti preterano stvaranje rupica u krofnama, pa dodajte uobičajenom receptu bar pola kesice.
Sastojci
(Za 4 osobe)
500 g brašna
250 ml mleka
1 kesica suvog kvasca
1 supena kašika šećera
1 jaje
prstohvat soli
ulje za prženje

Priprema:
U posudu sipati brašno, dodati kvasac, šećer i prstohvat soli, i sve to izmešati. Dodati jedno jaje, pa sipajući mlako mleko, zamesiti fino testo.
Testo pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu otprilike sat vremena.
Nakon sat vremena testo premesiti još jednom i razvući ga oklagijom. Neka ne bude ni pretanko, ni predebelo, otprilike debljine prsta.
Krugove vaditi pomoću čaše. Pokriti ih krpom i ostaviti 15 minuta da se dižu. Zatim ih okrenuti na drugu stranu i ostaviti još 15 minuta.

Krofne pržiti u većoj količini vrućeg ulja. Spuštati ih u ulje tako da gornja dignuta strana sada bude okrenuta prema dole. Čim se spuste u ulje, šerpu zatvoriti i pričekati nekoliko trenutaka. Kada donja strana porumeni ( u pitanju su sekunde ), skloniti poklopac i krofne okrenuti na drugu stranu, ali sada ostaviti otklopljeno dok se krofne ne isprže ( opet su u pitanju sekunde ). Tako raditi sa svakom turom.
Krofne vaditi šupljikavom kašikom i spuštati na papirni ubrus.
Po želji dodajte džem, krem, vanilu, ili šta već volite i obavezno ih pospite šećerom u prahu. Sigurni smo da će vam “leći” uz neku društvenu igru 🙂
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije – Objektiv.rs
Dostava u doba korone: Ne nasedajte na beskontaktne hoklice!
Komentari (0)