Angela Merkel u Srbiji: Predsednik Vučić i nemačka kancelarka se obratili javnosti (FOTO+VIDEO)

Vučić je istakao je da je veoma ponosan bilateralnom saradnjom Nemačke i Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/RADE PRELIC/nr/STRAHINJA ACIMOVIC/bs/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/ nr

Nemačka kancelarka, Angela Merkel sletela je na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, gde ju je dočekao predsednik Aleksandar Vučić.

 

Obraćanje predsednika Vučić nakon sastanka:

– Veoma sam ponosan što dočekujem kancelarku Merkel na kraju njenog mandata. Razgovarali smo o evropskim integracijama, razgovarali smo i o svim rezultatima berlinskog procesa. Ovih dana imaćemo prilike da vidimo rezultate rada nemačke kancelarke Angele Merkel. Razgovarali smo i o drugim slobodama – rekao je predsednik Vučić.

Vučić se zahvalio kancelarki na konstruktivnom pristupu pregovorima Beograda i Prištine.

– Za razliku od nekih drugih kod nas zahvalnost ne traje kratko, i vi ćete uvek biti drag gost u Srbiji. Razgovarali smo i o rezultatima Berlinskog procesa, i ovih dana imaćemo prilike da vidimo šta je konkretno nasleđe Angele Merkel – rekao je predsednik Vučić.

Istakao je da je veoma ponosan bilateralnom saradnjom Nemačke i Srbije.

On je istakao da će Angeli Merkel predstaviti projekat Otvoreni Balkan, od koga će sve zemlje regiona imati koristi.

– Ja nemam potrebe da ovako lepe reči govorim kancelarki, pošto bi mnogi rekli da ona odlazi sa funkcije, ali ja to iskreno mislim. Danas 72.000 ljudi radi u nemačkim kompanijama. Nemačka je naš najveći trgovinski partner. Mi smo tri puta uvećali spoljnotrgovinsku razmenu sa Nemačkom – kazao je predsednik.

Vučić je rekao da je važna i podrška Nemačke obrazovanju u Srbiji, pre svega sa uvođenjem dualnog obrazovanja, koje će uskoro biti implementirano i na fakultetima.

– Pričali smo i o dijalogu sa Prištinom, i slažemo se da je kompromisno rešenje i mir jedino rešenje, i put u budućnost. Razgovarali smo i o vladavini prava, i ja sam predao i novi izveštaj o svemu što je Vlada Srbije uradila po tom pitanju. Iako znamo da još mnogo moramo da uradimo po tom pitanju – rekao je on.

Predsednik kaže da su potpisani sporazumi o memorijalima i odbrani, i da će uskoro biti ratifikovani sporazumi iz oblasti kulture, kao i o strateškoj saradnji sa nemačkom vladom u vezi sa klimatskim promenama.

– Zbog treme koju imam i straha da ne napravim greške, i da mi se ne smeje pola Evrope zbog grešaka, ja ću tokom svečane večere zdravisu reći na nemačkom. Ja sam mnogo naučio od gospođe Merkel, i želim da se u Srbiji oseća kao kod svoje kuće.

Obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel:

– Prvo bih se zahvalila na gostoprimstvu, i drago mi je što sam još jednom došla u Srbiju, pošto smo kroz godine došli do odnosa punog poverenja i postigli smo niz rezultata, bez obzira što pred Srbijom i celim regionom i dalje stoji daleki put – rekla je nemačka kancelarka.

Ona je istakla da su naše dve države istorijski blisko povezane, i u kulturi, politici, ekonomiji.

– Moramo se setiti osamdesete godišnjice napada Vermahta na Jugoslaviju, i raduje me što mogu najaviti iznos od 500.000 za obnovu, i drago mi je što smo ratifikovali sporazume o memorijalima – rekla je Angela Merkel.

Ona je istakla da će se sutra sastati sa drugim liderima iz regiona, sa kojima će razgovarati o evropskom putu zapadnog Balkana.

– Razgovarali smo o nizu različitih tema, i verujem da je iskrenost u našim razgovorima, ali i sposobnost da se druga strana sasluša je što odlikuje odnose Vučića i mene. Ja njega znam kao čoveka koji ne daje lažna obećanja. Hvala vam na gostoprimstvu – kazala je Angela Merkel.

Tokom odgovaranja na novinarska pitanja, nemačka kancelarka je potvrdila da je mesto regiona u Evropskoj uniji, dok je predsednik Vučić rekao da je nasleđe nemačke kancelarke apsolutno pozitivno.

– Da li je regionu bilo sigurnije kada je Angela Merkel bila na vlasti? Da ona je lider Evrope, i ona je uvek mogla da podigne slušalicu i da pozove bilo kog predsednika iz regiona. Zato je čuvan mir, zato je region napredovao. Imali smo mir sve ovo vreme. Prolazili smo kroz najturbulentniji period migracija, koronu, teške ekonomske krize, i sve prevazilazili uz pomoćAngele Merkel. Ja mislim da je to izuzetno nasleđe, i pošto svako od nas u nekim godinama počne da razmišlja o tome šta ostavlja budućim generacijama, ja mislim da gospođa Merkel ima čime da se ponosi – istakao je Vučić.

Predsednik Vučić je odgovorio na pitanje novinara šta će se dešavati u Evropi nakon prestanka mandata Angele Merkel.

– Ko god da bude novi kancelar mi ćemo se truditi da imamo najbolje odnose ali i da me za godinu dana pitate o Angeli Merkel ja ću reći sve najbolje o njoj – kazao je predsednik Srbije.

Foto: TANJUG/ PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/ nr

Istakao je da je uslov Srbije za ulazak u Evropsku uniju rešeno pitanje o Kosovo i Metohiji.

– Apsolutno smo svesni da nećemo ući u Evropsku uniju dok ne rešimo pitanje Kosova i Metohija. Ja sam protiv zamrznutog konflikta, ja mislim da je dobro da taj problem rešava ova generacija, ali to mora da bude kompromisno rešenje a ne rešenje koje će da bude poražavajuće i ponižavajuće za Srbiju – objasnio je Vučić.

Predsednik Vučić je napomenuo da nije siguran šta će se desiti nakon što Anglela Merkel više ne bude kancelarka.

– Kancelarku sam molio dve godine da dođe. Hvala joj što je došla. Hvala Vam što ste došli kancelarko, ovo je Vaša druga kuća – zaključio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tokom intoniranja himne Srbije i Nemačke kancelarka je sedela, zbog zdravstvenog stanja, kao i tokom prethodnih poseta drugim zemljama. Predsednik Vučić je stajao, kako i propisuje Ustav Republike Srbije.

Vučić i Merkelova su potom prošli ispred postrojenih pripadnika garde, nakon čega su ušli u Palatu Srbija gde će biti održani tet-a-tet razgovori dvoje državnika.

Domaćin nemačkoj kancelarki, čiji se mandat privodi kraju, biće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a celom trasom kojom se ona bude kretala biće raspoređeni pripadnici MUP-a Srbije.

 


Ona je došla u dvodnevnu posetu Srbiji, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić joj prilikom dočeka uručio cveće, a više o ovome možete da pročitate klikom OVDE.

Podsetimo, spisak bilateralnih sastanaka i susreta na multilateralnim skupovima Vučića i Merkelove deluje poprilično impresivno.

1. 11.6.2014. (Berlin)
2. 8.9.2014. (Berlinski proces, Berlin)
3. 8.7.2015. (Beograd)
4. 26.8.2015. (Berlinski proces, Beč)
5. 7.9.2015. (Berlin)
6. 4.7.2016. (Berlinski proces, Pariz)
7. 14.3.2017. (Berlin)
8. 27.2.2018. (Berlin)
9. 10.4.2018. (Berlin)
10. 17.5.2018. (Sofija)
11. 8.11.2018.(Helsinki)
12. 11.11.2018. (Pariz)
13. 22.01.2019. (Davos)
14. 29.04.2019. (Berlin)
15. 24.09.2019. (Njujork)
16. 18.03.2020. (video konferencija)

Na sve ovo treba dodati i na desetine telefonskih razgovora srpskog predsednika i nemačke kancelarke.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Plenković izjavio da RH uzima evro 1.1.2023g! Gde će im posle biti kraj? Srbi uzalud kukali Evropi da Hrvati svojataju svog građanina iz Smiljana, EU i Hrvatska potpisali Memorandum o izradi hrvatskih kovanica evra sa Šahovnicom i Teslinim likom. Srbija nemoćna i neće ga ona smeti staviti! Novinari treba da pitaju Noleta da li i on, ko i većina Srba, negira srpski genocid! To će ga uništit, šta god da odgovori. Zagreb je preoteo Beogradu dolazak giganta Amazona koji u Zagrebu otvorio centar za ovaj deo Evrope i već zapošljava ljude, a priča se da i još veći gigant Alibaba dolazi u Zadar iako borba još traje, a srpski mediji ćute! Hrvatska je za Srbe postala ono šta je Nemačka za Hrvate, a to najbolje dokazuje Vučić koji već 2g laže da stiže hrvatski BDP iako je to duplo manja država. Posle 12 Rafala i Kroacija erlajns koja je 100% u vlasništvu RH kupuje 15 novih putničkih aviona!

    Odgovori

Ostavite komentar