Misterija smrti čuvenog fudbalera: Dao gol na nameštenoj utakmici, ubrzo su ga pronašli mrtvog! (VIDEO)

Strašna priča koja će uskoro "napuniti" čitav vek

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TopFoto.co.uk/Topfoto/Profimedia

Tog kobnog 3. aprila 1938. godine legendarni austrijski fudbaler, jedan od najvećih iz te zemlje u istoriji, Matijas Sindelar je postigao gol koji je verovatno okončao njegov život. Kako, pitate se?

Zavalite se i pročitajte najneverovatniju fudbalsku priču koju ćete danas čuti:

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nekoliko nedelja ranije, Nemačka je anektirala Austriju, njegovu domovinu. Na prepunom Prater stadionu, ove dve zemlje su se sastale u prijateljskoj utakmici, zamišljenoj kao svečanost u čast anšlusa i ujedinjenja. Ideja je bila da ne bude pobednika i dogovoren je remi rezultatom 0:0. Ipak, Sindelar je imao drugačije planove.

U 70. minutu, nakon što je promašio nekoliko izglednih prilika, pokupio je odbitak i zakucao loptu u mrežu. Proslavio je taj pogodak sa osmehom, plešući ispred lože u kojoj su sedeli nacistički funkcioneri. Devet meseci kasnije, pronađen je mrtav u svom stanu sa devojkom pored sebe.

Rođen je u Kozlovu u Češkoj, tada Austrougarskoj, 10. februara 1903. Kad je bio još mali, preselio se u Beč, gde je njegov otac, kovač, tražio zaposlenje. Igrao je fudbal na ulicama i njegov talenat je primećen. Sa 15 godina, pod svoje ga je uzeo lokalni klub Herta Beč.

Godinu dana ranije, njegov otac je poginuo u Italiji, boreći se u Prvom svetskom ratu. Posle nekoliko uspešnih sezona u Herti, 1924. prelazi u Austriju iz Beča. Uprkos povredama, nije mu trebalo dugo da postane miljenik navijača, a zbog stila igre brzo je postao i prva tema razgovora bečke fudbalske elite. Njegov način kretanja i igra bez lopte bili su nešto što nikad do tad nisu videli. Govorilo se da ima mozak u nogama i da fudbal igra kako velemajstori igraju šah.

U prve tri sezone u Austriji, tri puta je osvojio Kup i jednom titulu. Formu iz kluba brzo je preneo i na reprezentativni fudbal. Postao je ključna figura vundertima Austrije, koji je postajao sve jača fudbalska sila. Tridesetih je dominirao evropskim fudbalom, pa ga je tražio i Mančester Junajted i bio spreman da izdvoji dosta novca. Odbio je. U Austriji je bio zvezda, snimao je i neke reklame, za satove i mleko npr, piše Facebook stranica Fudbal i politika.

Ipak, krajem decenije, fudbal je u Evropi morao da stane, zbog nacista. Kada je Hitler stigao u Austriju, Sindelar je odbio da se pokloni. Bio je strastveni socijalista, a mnogi prijatelji iz kluba, uključujići i predsednika, bili su Jevreji, kojima su nacisti zabranili da se bave sportom, pa je FK Austrija ostala bez pola ekipe.

Nemački fudbalski savez, DFB, nije zaboravio Sindelarovo radovanje i način na koji ga je ponizio. Ipak, čak se i on, nadmen, divio njegovom umeću, pa se došlo na ideju da mu ponude iskupljenje: odreći će se Austrije i preći da igra za reprezentaciju Nemačke. Sindelar je to odbio.

U jutro, 23.januara 1939, Sindelarov prijatelj, Gustav Hartman našao je beživotno Matijasovo telo kako leži na krevetu pored onesvešćene devojke, Kamile Kastinola, koja je nedugo zatim umrla u bolnici. Objašnjenje koje je iznela policija, bilo je da je par otrovan ugljen monoksidom, kao posledica neispravne grejalice. Posle šest meseci, policija je prekinula istragu.

Slučaj nikad nije rasvetljen. Postoje i teorije zavere, kako je u pitanju samoubistvo, jer Matijas nije mogao da podnese da nacisti uništavaju njegov voljeni Beč. Ipak, najverovatnija je teorija, da su ga upravo ti nacisti putem svojih Gestapo operativaca odstranili, jer je ostao upamćen kao fudbaler koji im se suprotstavio.

A svi znamo da je retko ko smeo da im stane na put. Eto i zašto, ako ste se nekad pitali…

Bonus video:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar