OBJEKTIV NA LICU MESTA

Mitropolita Joanikija i patrijarha Porfirija narod u Podgorici dočekao povicima “DOSTOJAN!” (FOTO/VIDEO)

Petočlana ekipa Objektiva izveštavala je i danas sa lica mesta o svim dešavanjima na Cetinju i u Crnoj Gori

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: TANJUG/STR/ bg, TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg, Tamara Trajković/ Objektiv.rs. ,Objektiv.rs

U Cetinjskom manastiru danas je ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u prisustvu partijarha srpskog gospodina Porfirija.

14.18 – Uspostavljen saobraćaj na putu Podgorica-Cetinje-Budva

Saobraćaj za sve kategorije vozila na magistralnom putu Podgorica-Cetinje-Budva uspostavljen je danas u 12.55 sati, saopšteno je iz Operativno-komunikacionog centra (OKC) Uprave policije Crne Gore.

Na putu Podgorica-Cetinje juče i danas su protivnici ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru postavili barikade, a mitropolit je na ustoličenje, zajedno sa srpskim patrijarhom Porfirijem, stigao helikopterom.

12.30 – Joanikije: Ovo danas je biblijski događaj

Danas ustoličeni mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je u podgoričkom Hramu Hristovog Vaskrsenja da je ovo, kako je kazao, bio biblijski događaj na koji je došlo oko 40 arhijereja iz SPC i drugih sestrinskih pravoslavnih crkava.

Istakao je da se Crkva u tom iskušenju molila Bogu i nismo, kazao je, istom merom vraćali – mržnjom.

– Znamo da su ove podele u Crnoj Gori veštačke izazvane, što je opterećivali sve vernike i celu zemlju uoči uostoličenja – rekao je mitropolit.

12.03 – Patrijarh: Dužnost mitropolita je da gradi mostove

Patrijarh srpski Porfirije čestitao je danas građanima Crne Gore ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i poručio da je njegova dužnost da, posebno na ovim prostorima, otupljuje oštrice i gradi mostove.

– Njemu neće biti lako, ali ima podršku vas braćoo i sestre i srce naše crkve bez trunke rezerve – poručio je patrijarh srpski.

On je citirao apostola Pavla da kada, kako je rekao, govore protiv nas trpimo, molimo se i blagosiljamo.

– Neka budu i reči Njegoša da se razvedri nad Crnom Gorom, da zasija ljubav i razumevanje i jedinstveno – naveo je patrijarh i dodao da je siguran da se danas raduje čitava srpska crkva.

Više o ovome možete pročitati u POSEBNOJ VESTI.

11.43 – Patrijarh i mitropolit stigli u Podgoricu

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije nakon obavljenog verskog čina ustoličenja u Cetinjskom manastiru na Cetinju, stigli su u podgorički Hram.

Narod se od jutros okuplja ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a održana je i služba nakon koje je besedio vladika Grigorije.

Oni su pozdravljeni snažnim ovacijama, a glas okupljenog naroda nadjačava sve – oni uzvikuju „Dostojan“. Gromoglasan aplauz odjekuje hramom u Podgorici, ali i ispred Hrama.

11.26 – Vernici ispred Hrama u Podgorici, čekaju se mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije

Vernici ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici očekuju dolazak patrijarha Porfirija i mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Vernici su oko 11 sati počeli da se okupljaju ispred podgoričkog Hrama, u kojoj još uvek traje sveta arhijerejska liturgija.

Liturgiji prisustvuju episkopi SPC i gosti, kao i episkopi iz inostranstva, iz pravoslavnih crkava. Očekuje se da će mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i patrijarh srpski Porfirije, po dolasku u Podgoricu, prvo doći u Hram Hristovog vaskrsenja.

11.04 – Mitropolit Joanikije izlazi iz Cetinjskog manastira

10.23 – Kraj ceremonije

Ceremonija ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru je završena.

10.11 – Joanikije: Biće nam potrebno dosta vremena da prevaziđemo ove podele

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je danas da će nam “trebati dosta vremena da prevaziđemo ove podele”.

On je nakon što je ustoličen u Cetinjskom manastiru kazao da se na Cetinju moglo videti dosta podela koje su, kako kaže veštački izazvane.

– Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebaće nam dosta vremena – naveo je on.

Foto: Tamara Trajković/ Objektiv.rs

– Vašim dolaskom i deleći zabrinutost pokazali ste veliku ljubav prema celom narodu Crne Gore – naveo je Joanikije u obraćanju patrijarhu srpskom Porfiriju.

10.03 – Porfirije: Nismo došli ovde da bilo šta otmemo i ugrozimo ili ne daj Bože ukrademo

Patrijarh srpski Porfirije je na ustoličenju Joanikija rekao da je Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog.

– To je velika dužnost i čast doći na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas i posle velikog oca blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Nismo došli ovde da bilo šta otmemo i ugrozimo ili ne daj Bože ukrademo, došli smo da obavimo sveti čin Vašeg ustoličenja – rekao je Porfirije.

On je dodao da je “mir ovde potrebniji nego išta”.

– Vi ste ovde da ne pitate ko je ko i kom narodu pripada, Vi ste ovde da otupljujete oštrice i spajate mostove – kazao je Porfirije.

10.01 – Ustoličen mitropolit Joanikije

Mitropolit Joanikije ustoličen je kao i njegovi prethodnici u Cetinjskom manastiru.

Joanikije je ustoličen povicima “Dostojan”.

09.45 – Počela sveta liturgija

Nešto posle 9 časova u hramu u Podgorici je počela sveta litirguja, koju predvodi episkop katarski Makarije, iz jerusalimske patrijaršije. Litugrija se održava uz sasluživanje oko 40 episkopa SPC i gostiju koji je trebalo da prisustvuju ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju.

Ti gosti su takođe episkopi iz drugih pravoslavnih crkvi, odnosno arhijereji iz sestrinskih Crkava.

Episkopi, koji su krenuli na ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, vratili su se prethodno u Podgoricu, javio je reporter Tanjuga. Autobus kojim su krenuli za Cetinje, zaustavljen je na barikadama pred tim gradom.

08.45 – U Cetinjskom manastiru počelo je ustoličenje mitropolita Joanikija.

08.36 – Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije stigli na Cetinje!

08.12 – Povređene četiri osobe

U neredima na Cetinju lakše su povređene četiri osobe, potvrđeno je Portalu RTCG u Opštoj bolnici u tom gradu.

Pacijenti su, kako je saopšteno, pušteni na kućno lečenje.

08.05 – Pucnjava na Cetinju

Na Cetinju je došlo do pucnjave iz automatskih pušaka. Policija koristi suzavac i šok bombe.

08.00 – Sveštenstvo vraćeno sa puta ka Cetinju

Kako reporteti Objektiva sa lica mesta javljaju, autobus sa sveštenstvom vraćen je u Podgoricu. Komite su blokirale puta, te je još neizvesno kada će početi ustoličenje Mitropolita Joanikija, a snimak pomenute situacije možete pogledati u POSEBNOJ VESTI.

07.00 – Patrijarh Porfirije krenuo ka Cetinju

Patrijarh srpski Porfirije krenuo je jutros ka Cetinju, na ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, rečeno je reporteru Tanjuga ispred podgoričkog sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog.

Ne zna se tačno odakle je patrijarh krenuo na Cetinje sa arhijerejima.

Patrijarh Porfirije demantovao je ranije pisanje medija da je otkazano ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

Poručio je da SPC nikada neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru.

Više o tome čitajte u POSEBNOJ VESTI.

6.45 – Novi sukobi

Upravo su počeli novi sukobi, između ekstremista i policije na Cetinju, prema saznanjima medija, demonstrante prevodi savetnik crnogorskog predsednika Mila Đukanovića Veselin Veljović.

Policija je bacila suzavac na ekstremističke grupe okupljene na Dvorskom trgu, javlja Antena M.

Кako piše ovaj portal, oni su se opet okupili.

Кod muzeja Кralja Nikole došlo je do novog obračuna između demonstranata i policije. Nekolicina ljudi je krenulo kamenicama da gađa policiju, nakon čega je ona ponovo upotrebila suzavac.

Na policiju na Cetinju je bačen molotovljev koktel, tvrde iz Кabineta predsednika Vlade Crne Gore. “Vijestima” je iz Кabineta zvanično saopšteno da su demonstranti bez ikakvog povoda na više lokacija napali policiju.

A stravične scene napada demonstranata na policiju možete videti KLIKOM OVDE.

Podsetimo, u Crnoj Gori, u Cetinjskom manastiru, za danas u 8 sati planirano je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, čemu se protivi grupa demonstranata, tražeći da se ta svečanost obavi van Cetinjskog manastira. Kako javlju mediji, koji se nalaze u Crnoj Gori, u Podgorici je osvanulo mirno jutro, a na Cetinju je došlo do novog obračuna demonstranata i policije.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar