Švajcarski imunolog izneo STRAŠNO predviđanje: Kovid-22 bi bio mnogo opasniji

Naučnik je izjavio da beta i gama sojevi delimično mogu da izbegavaju antitela

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Supersoj korona virusa mogao bi da se pojavi sledeće godine i svaka nevakcinisana osoba je potencijalni superprenosilac, izjavio je danas imunolog Saj Redi sa švajcarskog saveznog instituta ETH Cirih i upozorio da bi kovid-22 mogao da bude znatno opasniji od postojećeg.

Švajcarski imunolog je rekao da bi kombinacija postojećih sojeva mogla da rezultira novim, opasnijim mutacijama i opasnijom fazom pandemije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Kovid-22 bi mogao da bude mnogo opasniji nego ono čemu sada prisustvujemo – upozorio je Redi, preneo je “Miror”.

Zbog toga, kaže, biće potrebno obaviti više vakcinacija narednih godina, “možda i do kraja naših života”.

Govoreći za švajcarski “Blik”, švajcarski naučnik je rekao da zbog sojeva poput delte, “ovo više nije kovid-19” i upozorio je da svako ko bude odbio da se vakciniše, biće inficiran u nekom trenutku.

– Količina patogena koju sa sobom nosi delta je toliko velika da svako ko nije vakcinisan, može da bude superprenosilac – naglasio je Redi.

On je dodao da će se povećati broj obolelih na jesen i prognozira vraćanje restriktivnih mera u nekim zemljama.

– Vrlo je verovatno da će se pojaviti soj protiv kojeg nećemo moći da se oslonimo samo na vakcinaciju. Zbog toga moramo da se pripremimo za nekoliko vakcinacija narednih godina, a vakcine će morati da se prilagođavaju novim mutacijama – kazao je Redi.

Naučnik je izjavio da beta i gama sojevi delimično mogu da izbegavaju antitela, dok je “delta mnogo zaraznija, ali nije razvila mehanizme za izbegavanje antitela.”



Izvor: Tanjug

Komentari (1)

Ostavite komentar