Podstiče rad jetre i žuči i doprinosi jačanju IMUNITETA: U ishranu obavezno uključite ROTKVU

Povrće koje doprinosti zdravlju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/azerbaijan-stockers

Možda neće biti vaš prvi izbor, ali rotkvu definitivno treba da uvrstite u svoju ishranu.

Pored toga što ima male energetske vrednosti, znatno doprinosti jačanju imuniteta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Takođe podstiče rad jetre i žuči.

Najpristupačnija je crna rotkva, koja se koristi u slučaju infekcija, kod poremećaja rada žučne kese. Sadrži proteine, ugljene hidrate, masti, celulozu i mnogobrojne minerale. Zbog mirisa i ukusa, u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje podstiče apetit. Crna rotkva se koristi i u narodnoj medicini, gde je poznata kao prirodni lek za probleme sa probavom, dok se tonik od crne rotkve koristi za pročišćavanje jetre.

Foto: Freepik/azerbaijan-stockers

S druge strane, belu rotkvu u Japanu nazivaju i “čistačem tela”, jer čisti organizam od holesterola i triglicerida. Osim toga, predstavlja aktivan diuretik koji topi pesak i kamen, doprinosi varenju masnoća, smiruje bronhitis, otklanja kašalj i stimuliše rad žuči.

Bela rotkva takođe pomaže  u varenju celovitih žitarica i masti životinjskog porekla. Uz pomoć sastojka rafanola, koje predstavlja eterično sumporno ulje, deluje i na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, zbog čega se sok ili sirup preporučuju kod bronhitisa, prehlade i kašlja, a sadržaj lizocina deluje antibakterijski.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar