SRBI skovali filmski plan, ali su ipak “pali”: Slobodan i Ratko uhapšeni zbog slike (FOTO)

"Blagoveštenski sabor” je od izuzetnog značaja za srpsku istoriju i praktično je neprocenljiv

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/4711018

Sliku Vlaha Bukovca „Blagoveštenski sabor” za 600.000 evra htela je, zasad nepoznatom kupcu, da proda višečlana kriminalna grupa u kojoj su i Slobodan Gajin (76) i Ratko D. (44). Obojica su uhapšeni u Švajcarskoj, a još dve osobe u Srbiji. Sama slika je, prema istom izvoru, trebalo da bude prodata u Beogradu.

Navodno, jedna osoba iz Švajcarske je ovu davno nestalu sliku nudila na prodaju srpskim muzejima. Nakon hapšenja osumnjičenih, slika je zaplenjena i transportovana u policijski sef u Cirihu. Umetničko delo je ukradeno 1993. godine u dvorcu porodice Dunđerski, a pripada Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Upisano je u Registar kulturnih dobara od izuzetnog značaja za Srbiju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Srbije u Beogradu su, sa švajcarskim kolegama, pretresli više lokacija, od kojih je barem jedna u samom centru Beograda, u zgradi na Trgu Politike broj 5.

Ispred nje su u sredu tokom dana i večeri bila vozila policije, među kojima i beli kombi Forenzike. Prolaznici i gosti obližnjih bašta mogli su u kasnim večernjim satima da vide policajce kako iznose umetnička dela.

MUK U NOVOM SADU I CAVTATU

Filmska akcija u centru Beograda: Slika ukradena pre 28 godina, otkriveno kome PRIPADA i gde se NALAZI

Prve i nezvanične informacije sa terena govorile su da je pretresana i Zadužbina Riharda Freliha, čije se sedište nalazi u pomenutoj zgradi.

Foto: Printscreen/Tv Pink

Zadužbina je vlasnik 5/18 zgrade, od svih stanova četiri pripadaju njoj i nijedan od njih nije pretresan – poručili su iz Zadužbine.

Sudbina ovog umetničkog dela tokom dana delovala je intrigantno kada se uzimalo u obzir da niko od onih na koje nas je uputio jedan od prvih sagovornika Objektiva nije mogao, ili hteo, da nam potvrdi ili demantuje da je slika u njihovoj zbirci, ni Muzej Vojvodine, u kojem bi trebalo da je jedno, i to još veće platno, niti „Kuća Bukovac” u Cavtatu, u Hrvatskoj, gde bi trebalo da se nalazi platno dimenzija metar sa metar i po.

ŠTA ZNAMO O SLICI

Ovo je ZAPLENJENA slika od 600.000 evra: Policija sprečila prodaju skupocene umetnine (FOTO)

– Delo je nastalo 1901. godine i potpisano je ćirilicom. Jedno platno, dimenzija metar sa metar i po je u Cavtatu, a jedno, većih dimenzija, ne znam tačno kojih, u Novom Sadu. Oleografije vrede možda oko 300 evra, a ovo mnogo više od pominjanih 600.000 evra – rekao je, između ostalog, u razgovoru za Objektiv Nikola Kusovac, kustos u penziji.

Prema njegovim rečima, „Blagoveštenski sabor” je od izuzetnog značaja za srpsku istoriju i praktično je neprocenljiv.

– Svi Srbi su tu, počev od Svetozara Miletića do Svetog Save – rekao je Kusovac.

„Blagoveštenski sabor” smatra se vrednim umetničkim delom koje odslikava srpski crkveno-narodni sabor u Karlovcima 1861. godine. Sliku je kao oleografiju reprodukovao zagrebački trgovac Petar Nikolić i prodavao.

GAJIN RADIO U CIRIŠKOJ GALERIJI

Jedan od uhapšenih, Slobodan Gajin, tokom devedesetih godina prošlog veka bio je angažovan u ciriškoj galeriji „Limmat”. Kusovcu njegovo ime nije značilo.

– Moguće je da sam ga nekada sreo. Mnogi su dolazili kod mene, ali nije mi poznato – odgovorio je Kusovac na pitanje Objektiva.

BONUS VIDEO: 

OVU I DRUGE ZANIMLJIVE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU ZA 13. AVGUST



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar