“Šta je s muškarcima? Najlakše je KRIVITI ŽENE”: “Rat” u Vladi zbog Dmitrovića – ministarke reagovale

Šta ženi mi muškarci, društvo, država treba da damo da bi ona donela odluku da rodi treće dete, zapitao se ministar Dmitrović i pokrenuo lavinu komentara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Samo prošle godine, kada je reč u odnosu nataliteta i mortaliteta u Srbiji, nestao je grad veličine Šapca, a ukoliko se ne zaustavi negativan trend, Srbima preti izumiranje. Pogrešno je, međutim, verovati da je novac rešenje problema nataliteta jer je takva situacija i u najbogatijim zemljama Evrope. Ipak, u Srbiji i dalje mnogi upiru prstom u emancipovane žene, koje su označene kao krivci zato što iz bilo kog razloga ne mogu ili ne žele da se odluče na taj korak.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pitanje nataliteta i uloga žena tema je koja je izazvala burne reakcije i među ministrima.

SLOBODA I EMANCIPACIJA

Naša zemlja je za manje od dve decenije izgubila gotovo deset odsto stanovništva i nastavljen je zabrinjavajući trend depopulacije, poručio je ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović. On je istakao da su žene doživele potpunu emancipaciju. Kao primer toga naveo je da 72 odsto srpskog pravosuđa čine žene.

Zorana Mihajlović
Printscreen / Youtube

‒ Žene su doživele potpunu slobodu. Da bude akademik, najbolji matematičar, ekonomista, da se ostvari na svakom polju. Šta toj ženi mi muškarci, društvo, država treba da damo da bi ona donela odluku da rodi treće dete?

– upitao je Dmitrović. Na njegovu izjavu reagovala je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

‒ Jednaki uslovi znače i da očevi mogu da koriste roditeljsko odsustvo za čuvanje dece, jednake plate za isti rad, mogućnost napredovanja u poslu i podelu kućnih poslova. Кriviti žene za pitanje nataliteta je neprimereno. Podizanje stope nataliteta je proces u kojem moramo svi da učestvujemo. Društvo u kojem su žene obrazovane i emancipovane nije uzrok niskog nataliteta ‒ objašnjava Mihajlovićeva.

“GLASAM ZA JOŠ BEBA”

Foto: Objektiv.rs/Vladimir Šporčić

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović u izjavi za Objektiv kaže da je problem u evropskom trendu pada nataliteta, koji ni nas nije mimoišao.

‒ Uvek sam za aktivnu kampanju promocije nataliteta, istovremeno uz državnu finansijsku podršku rađanju i uvođenje sistema svake vrste podrške roditeljima. Problem s natalitetom nastajao je decenijama, potrebno je mnogo truda i entuzijazma da ga ublažimo. Predsednik Vučić je inicijator promena i odavno ukazuje na taj problem, ali potreban je zajednički višegodišnji trud da porodilišta, vrtići i škole budu najtraženiji građevinski projekti. Kriviti žene je najlakše, ali nije to istina. Pitajte muškarce u svom okruženju jesu li spremni da budu odgovorni očevi ili bi malo zabave bez posledica. Ja svakako glasam za još beba – smatra Obradovićeva

ŠTA JE SA MUŠKARCIMA?

foto: printscreen/ Tanjug

Prema rečima ministarke za evrointegracije Jadranke Joksimović, emancipacija je najvažniji proces koji vodi ravnopravnosti u pravima i šansama svakog pojedinca, bez obzira na pol.

‒ Inovacije, znanje, nauka, obrazovanje nisu valjda rezervisani samo za muškarce u 21. veku. Obrazovanje i pismenost su ključ održivog rodno ravnopravnog društva. Pad nataliteta nije nužno posledica ovog procesa i to je pojednostavljena tvrdnja. Uostalom, zašto se stalno žena postavlja u centar problema pada nataliteta? Šta je sa muškarcima? Da li se podrazumeva da svi oni silno žele decu i obaveze koje idu s tim? Ili se očekuje da žena preuzme sve zahtevne obaveze oko dece? Dakle, pitanje je kompleksno i zahteva temeljno interdisciplinarno istraživanje – ocenjuje Joksimovićeva.

PIŠE: MARIJA R. ILIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar