Stomačni virus i ishrana: Šta dete SME da jede, a šta treba da izbegava ako ga boli STOMAK?

Izbegavajte gazirane i slatke sokove

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Renaud Philippe / Panthermedia / Profimedia

Stomačni problemi su česta pojava kod dece, pogotovo tokom leta.

Svako dete drugačije reaguje na takve viruse. Dok će neko imati proliv i po nekoliko dana, drugo dete će povrtiti i imati povišenu temperaturu. U odnosu na opšte stanje deteta, roditelj treba da proceni kakva mu je ishrana potrebna, ali postoje neki univerzalni zdravstveni saveti koji mogu da pomognu u svakom slučaju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako stomačni problemi vašem detetu izazivaju povraćanje, hrana će biti poslednje što želi. Ali, kada to prođe, detetu će se apetit ubrzo vratiti, pa vi mu tada ponudite hranu, ali umereno. Preporuka je da se detetu ponudi banana, kompot, pirinač ili tost. Suv keks je takođe dobar kad su u pitanju stomačne tegobe.

Važno je da se odlučite za jednu namirnicu i da dajete detetu malu količinu kako biste videli kako njegov stomak reaguje na nju. U slučaju da hrana detetu počinje da se “vraća” i tera ga na povraćanje, sačekajte još malo.

Foto: philipimage / Alamy / Alamy / Profimedia

Zbog čestog povraćanja i dijarete, organizam će dehidrirati, odnosno izgubiti dosta tečnosti. Važno je da tada detetu dajete čiste tečnosti kao što su voda ili sokovi (prirodni, ceđeni, razblaženi vodom), piće koje sadrži đumbir i elektrolite. Treba izbegavati slatka i gazirana pića i bilo šta što sadrži kofein jer podstiče uriniranje koje može da ubrza dehidrataciju.

Kad su u pitanju deca mlađa od godinu dana, pedijatar će vam verovatno savetovati i uvođenje oralne rehidratacije. Ukoliko dete još uvek sisa, savetuje se češće stavljanje na dojku, ali u manjim količinama.

Kako da znam da je dete dehidriralo?

Prvo što će vas pitati bilo koji lekar je – koliko je dete popilo tečnosti. Kada se radi o mlađoj deci, lekar će vas pitati koliko je “mokrih” pelena dete imalo. Na isti način možete da znate i vi kao roditelji.

Foto: aleksej sarifulin / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada su u pitanju starija deca, potrebno je voditi računa koliko puta je dete bilo u toaletu. Ukoliko mlađa deca nisu imala dovoljno punih pelena, a starija ne idu često u toalet to je jedna od prvih znakova da ne unose dovoljno tečnosti.

Drugi znak ozbiljne dehidratacije su suva usta, odnosno kada pljuvačka prestane da se proizvodi i usta postanu lepljiva. Takođe, ukoliko vaše dete plače ne proizvodeći suze, to je isto znak da u organizmu nema dovoljno tečnosti.

Da li detetu treba davati čajeve i probiotike?

Sa čajevima bi trebalo oprezno postupati jer većina njih sadrži biljke i tragove biljaka koje nisu pogodne za decu čak i kada nemaju stomačnih tegoba i potrebno je prethodno se posavetovati sa pedijatrom, pogotovo ako se radi o detetu mlađem od 12 godina.

Čaj od kamilice je bezbedan, ali svakako ne treba da bude jedini izvor hidratacije. Ukoliko je krizni period prošao i detetu se vratio apetit, možete mu ponuditi malo jogurta sa aktivnim kulturama koji će pomoći dobrim bakterijama, koje su inače nastanjene u crevima, da se obnove.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar