Objektiv analiza – stručni ugao: Penal za kraljicu! “Vraća se kući”, makar i na silu! (VIDEO)

Miroslav Radoman analizirao je sporan detalj polufinalnog meča između Engleske i Danske

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Kevin Quigley / Solo / Profimedia

Ne žele izgleda samo Englezi da se „fudbal vrati kući”.

Sramotnom odlukom delioca (ne)pravde Denija Makelija i njegovih saučesnika iz VAR sobe, četa Gereta Sautgejta dobila je priliku da se bori za trofej protiv Italije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Penal koji je sramota tražiti i u školskom dvorištu, čak i da je tvoja lopta i da ti određuješ pravila, dosudio je Holanđanin posle pada Rahima Sterlinga, a fudbalski bogovi kao da su na trenutak zadremali, pa golman Danske Kasper Šmajhel nije uhvatio „živu” loptu, već je posle odbitka ona stigla do Kejna, koji je odveo Engleze u finale.

Greška preteška

Stručno viđenje ove situacije dao nam je legendarni srpski sudija Miroslav Radoman.

– Penal za kraljicu – kao iz topa rekao je Radoman, a zatim nastavio:

– Ovo je sramota. Najveća sudijska greška na Euru, uz onaj penal na utakmici Francuska – Švajcarska, kada je golman napustio liniju pre vremena. To je moralo da se ponovi, ali ovo… Iznuđen kontakt, Sterling je išao da padne.

U VAR sobi kao da su režirali svoj film, pa su tako jedva vidljiv dodir ocenili kao u situaciji u kojoj je Englez ili pao pod kišom metaka ili su mu vrani konji rastrzali udove, ali istovremeno nisu primetili da su u začetku Sterlingovog prodora u terenu bile dve lopte!

– VAR ti samo donosi mogućnost da budeš pošten. E da li ćeš tu mogućnost da iskoristiš, to je već na tebi – istakao je legendarni Radoman.

Nisu se Englezi zaustavili samo na dve lopte u terenu i penalu, već su iz publike ometali Šmajhela laserom i zbog ove odluke biće pokrenut disciplinski postupak, ali to je slaba uteha za Dansku, koja je, posle svega kroz šta je prošla na ovom Euru, zaslužila bar pravednu borbu za finale.

Venger i Murinjo uz Dance i pravdu

Da je četa Kaspera Hjulmanda pokradena, istakao je Arsen Venger, a sa njim se složio i Žoze Murinjo.

– Reći ću ono što sam video. Možda vam se neće svideti… Ono nije bio penal! Ne razumem odluku sudije, posebno na ovom nivou i u polufinalu Eura. Još manje razumem odluku sudija iz VAR sobe da ne reaguju –istakao je Murinjo.

Ne treba smetnuti s uma – da se vratimo malo i na domaći teren – srpske sudije će takođe imati pomoć VAR sistema naredne sezone. Kada se na nivou polufinala Evropskog prvenstva dešavaju ovakvi propusti, šta možemo očekivati u Linglong putujućem cirkusu.

– Kao što sam već istakao, VAR ti donosi priliku da budeš pošten. Džaba i pet VAR-ova ako se koriste kako ne treba. Videćemo kako će se pokazati kod nas – zaključio je Miroslav Radoman.

Ova i mnoge druge zanimljive priče čekaju vas u štampanom izdanju Objektiva za petak 9. jul.

Piše: Žarko Sokić

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar