Zelena EPS garancija porekla energije

ZelEPS predstavlјen komercijalnim kupcima iz Kralјeva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPS

Kompanije u Srbiji imaju mogućnost da smanje emisiju uglјendioksida korišćenjem ponude ZelEPS, paketa zelene energije “Elektroprivrede Srbije”. Na taj način komercijalni kupci daju svoj doprinos očuvanju prirode i ostaju verni najvećoj energetskoj kompaniji u Srbiji, prepoznajući nastojanje EPS-a da drži korak sa Evropskom unijom i svetom.

Kroz ZelEPS kupci dobijaju isklјučivo električnu energiju sa garancijom porekla, koja dokazuje da je proizvedena iz obnovlјivih izvora energije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Predstavlјajući ZelEPS komercijalnim kupcima sa područja Kralјeva, Bratislav Džombić, direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta u “EPS Snabdevanju”, rekao je da garanciju porekla mogu dobiti samo proizvođači poput EPS-a čiji su proizvodni kapaciteti registrovani u Registru proizvođača iz obnovlјivih izvora kod Ministarstva rudarstva i energetike.

– Suštinski garancija porekla može da se uporedi sa deklaracijom na proizvodu, tako da kupac zna u kojoj je hidroelektrani proizvedena energija koju troši. Na zahtev proizvođača, garanciju porekla izdaje operator prenosnog sistema „Elektromreža Srbije“, koji je postao punopravan član AIB (Evropske asocijacije tela za izdavanje) 2019. godine, čime je tržište Srbije integrisano u tržište EU – objasnio je Džombić na tribini održanoj u Vrnjačkoj Banji.

Ivan Bunardžić, član gradskog veća Grada Kralјeva, pozdravio je učesnike tribine i istakao da je EPS klјuč stabilnosti energetskog sistema Srbije.

– EPS ima dugu tradiciju proizvodnje zelene energije. Kralјevo podržava nove programe EPS-a i proizvodnju energije iz obnovlјivih izvora. Spremni smo da dalјe unapređujemo saradnju sa EPS-om – rekao je Ivan Bunardžić, član gradskog veća Grada Kralјeva.

Učesnici tribine interesovali su se da li ima dovolјno energije iz obnovlјivih izvora za sve kupce i koliko se smanjuje emisija SO2 upotrebom zelene energije.

– EPS oko 30 odsto energije proizvodi iz obnovlјivih izvora i ima dovolјno zelene energije da stabilno snabdeva svakog kupca koji se opredeli za ZelEPS. Praktično nema emisije SO2 iz OIE – rekao je Džombić.

EPS je započeo prodaju sertifikovane energije iz obnovlјivih izvora pre više od dve godine, a prvi kupac paketa ZelEPS bila je Prokredit banka. Zelenu energiju EPS-a do sada su pored banaka kupovale uglavnom kompanije koje se bave industrijskom proizvodnjom, kao što su „Lidl“, „Tigar“, „British American Tobacco“, „Zdravlјe“ iz Leskovca, „Strauss Adriatic“, „Froneri Adriatic“, i mnogi drugi.

Proizvodnja zelene energije deo je vekovne tradicije „Elektroprivrede Srbije“ i datira još iz 19. veka, a nastavlјa se i danas, i u vremenu velikih klimatskih promena ima veći ekološki i društveni značaj nego ikada. Zelena energija proizvodi se u 15 hidroelektrana snage 3.015 megavata, što je 38 odsto EPS-ovog energetskog potencijala, a trećina ukupne

proizvodnje realizuje se u hidroelektranama. U planu je i korišćenje drugih ekoloških izvora energije, kao što su vetar i sunčeva svetlos



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar