Afera s ustaškim grbom nije bila jedina u poslednje vreme: Hrvati opet moraju da strepe!

HNS sada razmatra prekid saradnje s štamparijom iz Varaždina, ali verovatno ni to neće biti dovoljno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Bagu Blanco/Pressinphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

Hrvatska reprezentacija je tokom sve četiri utakmice na Evropskom prvenstvu igrala u dresovima na kojima je odštampan pogrešan grb i to onaj ustaški.

Za grafičku obradu službenih dresova hrvatske reprezentacije HNS je sklopio ugovor s varaždinskom firmom “Sitotisak Decolor”. Vlasnik firme Damir Kumek odmah se ispričao i poručio da takav grb niko nije naručio ni namerno odštampao na dres.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Apsolutno je reč o slučajnosti i grešci – rekao je.

Ubrzo se saznalo da je Kumekova štamparija pogrešila i u štampanje dresova Hrvatske za prijateljsku utakmicu s Turskom, kada je na dresu, uz zastavu Hrvatske, odštampala zastavu Tunisa. HNS je tada uočio grešku i povukao dresove pre utakmice. Na EURO niko nije video pogrešan raspored kvadratića na grbu i dogodio se baš neverovatan gaf, pišu hrvatski mediji.

HNS sada razmatra prekid saradnje s štamparijom iz Varaždina, a kako saznaje Index.hr, sankcije će sigurno snositi i ekonom HNS-a zadužen za operativu oko dresova Denis Lukančić.

– Da, sigurno će snositi sankcije, ali još nismo o tome odlučili – rekli su iz vrha HNS.

U budućnosti će hrvatske dresove verovatno štampati neko drugi. U zvaničnom odgovoru koji je stigao iz Saveza to su i potvrdili.

– Kao i u slučaju grba na hrvatskoj zastavi, grafičku pripremu i štampanje zastava na dresove za utakmicu protiv Turske radila je firma “Sitotisak Decolor”. Zaposleni u HNS tom su prilikom na vreme uočili pogrešnu zastavu za reprezentaciju Turske te su uoči utakmice zastave uklonjene sa svih dresova za nju. HNS je upozorio partnere na tu značajnu grešku te se, u kontekstu dobre saradnje koja traje od prve utakmice reprezentacije, nije donela odluka o prekidu saradnje. Kao što je najavljeno juče, HNS će nakon kardinalne, iako nenamerne, greške s hrvatskim grbom na državnoj zastavi razmotriti dalju saradnju s firmom Sitotisak Decolor, a uvedeni su dodatni interni kontrolni mehanizmi kako bilo kakvi slični slučajevi ne bi mogli da se ponove – stoji u odgovoru press-službe HNS-a.

Za Savez je ova priča posebno neugodna zbog brojnih afera koketiranja s ustaštvom i stotine miliona kazni uplaćenih zbog ustaških simbola i ispada na tribinama. Podsetimo kako je fiktivni predsednik HNS-a Davor Šuker pozirao na grbu Ante Pavelića, a preneli mediji iz celog sveta, a jedan od najiskusnijih igrača reprezentacije Josip Šimunić dobio je izgon iz fudbala jer na Maksimiru poveo skandiranje “Za dom spremni”.

Nakon što su navijači Hrvatske više puta tokom godina telima formirali velike ljudske svastike na tribinana, uoči utakmice Hrvatske i Italije na terenu Poljuda u Splitu ugravirana je kiselinom divovska svastika koja se nije mogla sanirati te su fudbaleri trčali preko nje tokom kvalifikacione utakmice za EURO 2016. godine, što je dotad, svakako, bio u svetu nezabeležen slučaj.

BONUS VIDEO: 

Crvena zvezda zvala Điđija Bufona? Agent čuvenog golmana otkrio nestvarne detalje!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar