OBJEKTIV U CRVENOJ ZONI

Zvuk SMRTI pišti bolnicom dok lekari prekrivaju TELO kolege: Potresni prizori na VMC “Karaburma” (FOTO)

U crvenoj zoni kovid Vojne bolnice „Karaburma” komandant ove ustanove, lekari i pacijenti dele svoja užasna iskustva sa koronavirusom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Vlada Milovanović

Nigde praznici nisu tako tužni kao na mestu gde se vodi borba za goli život protiv nevidljivog neprijatelja sa kojim dočekujemo već drugi Vaskrs zaredom. U crvenoj zoni kovid Vojne bolnice „Karaburma”, gde zvuci respiratora paraju uši, gde se na desetine pacijenata svih uzrasta bori za dah, komandant ove ustanove, pukovnik dr Ivo Udovičić za Objektiv navodi da ni u najluđim snovima prošle godine u ovo vreme ne bi pomislio da će i za 12 meseci biti na prvoj liniji odbrane od virusa monstruma.

– Mi kalendar ne gledamo, dane ne brojimo, praznicima se ne radujemo. Da ne vodim radnu beležnicu, ne bih ni znao koji je dan. Svi dani su nam isti. Kod nas nema spajanja praznika, niti slobodnih dana. Da me je neko pitao da li ćemo i naredni Vaskrs i Prvi maj dočekati u skafanderima, rekao bih mu da je lud. Međutim, ovoj pošasti se ne vidi kraj i gotovo je sigurno da će ona i naredne godine biti među nama. Kao što smo i Novu godinu dočekali u skafanderima, dok su građani mahom bili sa svojim najbližima, mi smo jedni drugima čestitali jer smo mi zapravo jedna velika porodica – kaže dr Udovičić, dok po ko zna koji put oblači beli skafander i odlazi u vizitu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

DUGI DANI, JOŠ DUŽE NOĆI

Strah i suze u očima pacijenata, poplavele ruke od uboda infuzija koje se gotovo grče dok im prilazi dr Udovičić, kao da skupljaju snagu da pitaju doktora za svoje stanje. Međutim, na prve reči komandanta dr Udovičića: „Gde si, Rajko, zvezdo šok-sobe!”, lice starca se ozari.

– Mi kada se sprijateljimo, mi smo prijatelji za čitav život – reče dr Udovičić sedamdesetjednogodišnjaku, koji nam pokaza šta ga već više od tri nedelje drži u životu.

Vučić najavio: Gradimo fabriku PCR testova i pogon za genome

– Da nema ove fotografije na kojoj su mi supruga i dve ćerke i ovih divnih doktora, odavno bih ja bio 300 metara ispod zemlje. Dugi su mi dani, još duže noći. Ovde sam preko tri nedelje, samo gledam sliku svoje porodice i skupljam snagu. Nemam pojma gde sam se zarazio, ali ovo je strašna bolest, ni najgorem neprijatelju ne bih poželeo da ga snađe. Dr Ivo je glavni komandat, ali on se prema nama ophodi kao da smo mu članovi porodice. Jedina mi je želja da sledeće godine Uskrs dočekam sa svojom porodicom, a ako ovo preživim, živeću još 22 godine – kaže Rajko, dok mu medicinske sestre Mina i Ružica nameštaju masku za kiseonik.

NAJTEŽE JE BILO LEČITI ROĐENOG OCA

– Od 6. aprila prošle godine smo ovde, i ovaj Uskrs dočekujemo kao i prethodni. Svašta smo preživeli i preživljavamo, a najteže mi je bilo kada se među pacijentima našao i moj rođeni otac. Nažalost, iako ima nešto više od četrdeset godina, završio je sa teškom kliničkom slikom, međutim, ipak je bio u najboljim rukama i spasio se – u dahu nam govori mlada sestra Mina, ne krijući suze koje magle njene zaštitne naočare. Kako ističe, njene kolege i ona će i ove godine pronaći vreme da se pokuckaju jajima, a vaskršnja želja će i ove godine biti ista – da zauvek skinu skafandere.

– Uprkos svemu ne nedostaje nam motivacije, nadamo se iz sveg srca da će ovo što pre da se završi. Pola sata ćemo naći da se svi kolektivno pokucamo jajima, a onda ćemo nastaviti sa poslom kao i obično – kaže nam Minina koleginica Ružica.

DEVOJKA ME ZARAZILA, ALI SAM JOJ OPROSTIO

Uprkos tome što ima samo dvadeset i šest godina, medicinari moraju da okreću u krevetu i mišićavog Marka S., koga je koronavirus toliko oslabio da, kako kaže, nije senka onog mladića koji je nekada bio glavni u teretani. Odmah na početku razgovora nam govori da sebi neće oprostiti što se nije vakcinisao.

– Umesto da sa devojkom dočekam Uskrs, ja ću ga provesti ovde u bolničkoj sobi. Malo je falilo da završim na respiratoru, oborio sam rekord u korišćenju kiseonika! Jedva sam se spasio. Devojka me je zarazaila, nismo se vakcinisali. Znam da nije namerno, krivi smo oboje. Previše smo čitali komentare na Fejsbuku protiv vakcine i sve smo čekali da vidimo kako će drugi da reaguju, međutim, đavo je zakucao na naša vrata. Da sam se vakcinisao, siguran sam da bi se spasao ove muke – kaže Marko.

Vakcinisani dobijaju digitalne sertifikate: Evo gde će građani Srbije MOĆI DA PUTUJU

KOMBINEZON ZA KOJIM SE SVI OKREĆU

I u paklu crvene zone postoji osoba koja čini da sivilo bolnice za trenutak dobije dugine boje. U pitanju je devojka zmaj, kako je zovu, psiholog Andrijana Vlačić. U kombinezonu, sa pažljivo nacrtanim junacima iz crtanih filmova, Andrijana pažljivo sluša sve muke onih koji se bukvalno bore za život. Ova skromna devojka, kaže da već mesecima pokušava da bar na trenutak otera strah kod uplašenih pacijenata.

– Kako se pogoršava stanje, tako je i strah od smrti veći. Trudim se da budem vedra i nasmejana, da se što više šalim sa njima. Pristupom želim da im pokažem da ovo ne mora da bude strašna situacija. Kada mi kažu koga imaju od bližnjih, trudim da im uhvatim tu snagu, da im upravo oni koji im znače budu motivator za borbu. Ovo mi je najteži period u karijeri, ali osećam se privilegovano što sam deo tima bolnice „Karaburma”. Pitaju me da li imam muža, a kada im kažem da nisam u braku, odmah mi govore da će mi naći momka – kaže nam sa osmehom Andrijana.

Za vakcine je govorio da su NEPOTREBNE, a korona ga je ubila: Preminuo doktor usled komplikacija

POSLEDNJE ZBOGOM KOLEGI

Ipak, nekim pacijentima ni čašica razgovora, ni sve nade lekara koji se lavovski bore za svaki život, nažalost, ne mogu pomoći. Dok Andrijana završava svoju smenu, zvuk smrti pišti bolnicom, hitna reanimacija ne pomaže i život lekara u penziji gasi se pred našim očima.

– Nije se vakcinisao, a toliko je života spasao. Ova bolest je zaista okrutna – kaže jedan od medicinara dok prekriva telo svog kolege.

Piše: Nikolina Marić

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U PRAZNIČNOM ČETVOROBROJU LISTA OBJEKTIV

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar