Prolećna sezona alergija je počela, ovo su sada najjači alergeni

Kijavica, otežano disanje, suzne oči i grebanje grla neki su od glavnih simptoma alergija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Lepo vreme i prolećne temperature raduju veliki broj ljudi, ali postoji i ona grupa koja je osetljiva na ovaj period godine jer se dolaskom proleća javljaju i – alergije.

Kijavica, otežano disanje, suzne oči i grebanje grla neki su od glavnih simptoma alergija.

Kako kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), merenja na prisustvo alergena u vazduhu počela su prvog februara, a trenutno je koliko-toliko uobičajena situacija za ovo doba godine.

“Počela je prolećna sezona alergija, krenuo je polen drveća, leske, jove, tuje, tise kao i čempresa. Naša merenja se vrše na 27 mernih mesta po čitavoj teritoriji, a razlikuju se u odnosu na merenja zagađanja vazduha. Trenutno je ponegde crvena zona za čempres i tisu, ali to su polenova zrna koja nemaju velike alergene”, kaže za “Blic” Mirjana Mitrović, rukovodilac Državnog monitoringa alergenog polena.

U Beogradu je primetno povećanje koncentracije polena tise, čempresa, kao i bresta, ali opasnost za osetljive grupe tek predstoji jer polen breze tek treba da stigne. Prema najavama i narednih dana se očekuje porast temperature što će dodatno podstaći alergiju.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

“Polen breze ima veliki alergeni potencijal i mnogo osoba ima problem vezano za ovaj polen. Tu su i drugi slučajevi, a i unakrsne reakcije koje dosta pogoršavaju kliničku sliku”, dodaje Mirjana Mitrović.

Ukoliko već znate da imate problem sa alergijama, onda verovatno spremni dočekujete ovaj period godine, ipak ima i onih koji alergiju često mešaju sa virusnom ili bakterijskom infekcijom.

Mora da se razgraniči odakle je poreklo tegoba, da li je reč o aktuelnim virusnim infekcijama, alergiji ili nečemu drugom. Ne preporučuje se samostalno lečenje, već je potrebno utvrditi poreklo tegobe. Ko zna da je alergičan već treba da bude na terapiji antihistaminicima u dogovoru sa lekarom.

U Beogradu se prisutnost alergena registruje na dva merna mesta: na teritoriji Novog Beograda i Zvezdare. Na sajtu SEPA moguće je videti stepen prisutnosti pojedinih alergena u vazduhu (kao i prognozu), a dostupna je i aplikacija za mobilni telefon.

Alergije zbog polena drveća i trave samo su uvod u ono najgore – ambroziju. Njena sezona počinje krajem leta i početkom jeseni.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar