HITOVE ovih poznatih pevača svi pevaju, a malo ko zna da su te stihove napisali naši veliki PESNICI

Reči koje diraju dušu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Malo ko zna da su se iza mnogih stihova naših izvođača popularne muzike „krili” poznati srpski pesnici, poput Ljubivoja Ršumovića, koji je napisao stihove za Vanesu Šokčić. Tako su i Dobrica Erić i Duško Trifunović „umešali prste” u numere koje svi pevamo. Pored njih, Branko Radičević, Desanka Maksimović, Aleksa Šantić, Jovan Jovanović Zmaj i Mika Antić napisali su najlepše tekstove, kojima su kasnije Zdravko Čolić, Dobrivoje Topalović, Jadranka Stojaković, Mira Vasiljević, uz pomoć kompozitora, dali najlepše note… Veliki uticaj na naše pevače imale su i ruske poete, te je tako Nedeljko Bilkić otpevao Sergeja Jesenjina, a Toma Zdravković Konstantina Simonova.

foto: E-stock

Dobrica Erić je bio književnik, pesnik i dramski pisac, za kojeg je manje poznato da je 1972. napisao prvu pesmu za Miroslava Ilića – „Voleo sam devojku iz grada”, a četiri godine kasnije i numeru „Razboleh se pod trešnjama”. Sarađivao je i sa Lepom Lukić, kojoj je 1982. napisao pesmu „Bluza moja satkana od cveća”, a iste godine je radio i sa Dobrivojem Topalovićem, za koga je uradio pesmu „Ranjeno je srce moje”. Pored njih, pisao je i za Nedeljka Bilkića – „Beli grade, beli vinograde”, za Veru Ivković – „Proleće mi budi uspomene”, za Cecu – „Detelina sa četiri lista”, kao
i za Zorana Jovanovića – „Dobro veče, tajno”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Desanka Maksimović bila je pesnik, pripovedač, pisac za decu, koja je objavila preko pedeset knjiga poezije, pesama i proze za mališane, ali i omladine, kao i putopisne proze. Njena poezija je ljubavna i rodoljubiva, poletna, što se može čuti u stihovima „Po rastanku”, koje je 1975. otpevao Dobrivoje Topalović, zatim u pesmi „Predosećanje”, kojoj je glas dala Jadranka Stojaković 1981. Pored njih, Mira Vasiljević je takođe otpevala Desankine stihove, odnosno pesmu „Otići ću u pastire”.

Aleksa Šantić bio je jedan od najpoznatijih sprskih pesnika 20. veka, a u njegovim stihovima je bila prisutna emocionalna bol i ljubavna čežnja. Naročito u jednoj od najlepših ljubavnih pesama „Što te nema”, koju je krajem sedamdesetih godina otpevala Jadranka Stojaković.

Duško Trifunović napisao je mnoge pesme koje i danas čitamo, ali i slušamo. Najpoznatiji je postao nakon saradnje sa Bijelim dugmetom, za koje je napisao „Ima neka tajna veza”, „Glavni junak junak jedne knjige”, „Šta bi dao da si na mom mestu”. Nakon toga, Trifunović je počeo da radi i sa drugim izvođačima, među kojima su bili Zdravko Čolić, Željko Joksimović i Neda Ukraden. Jedna od Čolinih najpoznatijih pesama jeste „Glavo luda”, koju je napisao upravo Trifunović. Sa Joksimovićem je radio 2005. godine na pesmi „Ima nešto u tom što me nećeš”.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Branko Radičević bio je jedan od najvećih srpskih pesnika 19. veka. Njegove pesme zrače pozitivnom energijom i radošću, što se može čuti i u Čolinoj interpretaciji pesme „Pjevam danju, pjevam noću”, koju je otpevao 1977. godine. Čola je imao tu čast da otpeva i pesmu Jovana Jovanovića Zmaja, velikog srpskog liričara. On je 1980. otpevao čuvene stihove „Pjesmo moja”, koje i danas izvodi na koncertima.

Miroslav Mika Antić napisao je brojne pesme za decu, kojima je i posvetio većinu svojih dela. Ipak, među njima se našla i pesma „Kad umrem”, koju je Ibrica Jusić otpevao 2016. godine.

OVU, ALI I MNOGE DRUGE PRIČE MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 15. APRIL

Foto: Objektiv.rs

Autor: Lola Stojanović



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar