Brazil pred KATASTROFOM i kolapsom medicinskog sistema: Lekari u strahu – “Ovo je gore od haosa”

Brazil je prethodne sedmice zabeležio nove rekorde u broju novozaraženih i umrlih od koronavirusa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/RAPHAEL ALVES

Brazil je na ivici katastrofe, pošto su odeljenja intenzivne nege za kovid pacijente prepuna, a predsednik Žair Boslonaro odbija da uvede lokdaun.

Zdravstveni radnici situaciju opisuju kao zastrašujuću, zdravstveni sistem zemlje je u najtežoj krizi u svojoj istoriji, a pacijenti umiru dok čekaju krevet na intenzivnoj nezi, piše Gardijan.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Brazil je prethodne sedmice zabeležio nove rekorde u broju novozaraženih i umrlih od koronavirusa, a istraživači vodećeg brazilskog zdravstvenog instituta Fiokruz smatraju da se najveća država Južne Amerike suočila s neviđenom „katastrofom“.

Međutim, brazilski predsednik i dalje umanjuje opasnost od pandemije koja je u toj zemlji odnela više od 287.000 života, a Brazil je na drugom mestu u svetu po broju preminulih, posle SAD. Porast broja zaraženih i umrlih delimično je posledica i širenja brazilske varijante korona virusa, P1.

„Naša situacija nije toliko kritična. U poređenju s drugim zemljama, zapravo je prilično komotna“, rekao je Rikardo Baros, Bolsonarov pristalica u donjem domu, u sredu, kada je u Brazilu zabeleženo 2.798 smrtnih slučajeva i rekordnih 90.830 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Međutim, lekari na odeljenjima intenzivne nege ističu da je situacija očajna i “gora od haosa”. Neki od njih su plakali od iscrpsljenosti i očaja dok su se borili da zbrinu veliki broj pacijenata u teškom stanju.

U pojedinim boilnicama, zbog nedostatka mesta, pacijente smeštaju u kola hitne pomoći.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar