Vučić nakon sastanka sa Lajčakom: U čemu je KOMPROMIS ako se od nas OČEKUJE samo priznanje Kosova?

Predsednik Srbije se obratio medijima nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras, nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom, da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak, da insistira na kompromisnom rešenju, koje će uvažiti interese obe strane, bez ulitatuma, ali ne postavlja rokove za dolazak do kompromisnog dogovora.

Vučić je preneo da je imao dobar i sadržajan razgovor sa Lajčakom, koji ga je upoznao sa najvažnijim stvarima iz razgovora koje je vodio u Prištini.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Vučić je poručio da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak dijaloga u svakom trenutku, kada na taj dijalog bude pozvano u Briselu.

Srbija, istakao je, podržava aktivnosti, napore i namere Lajčaka da se politikom kompromisa dođe do rešenja, koje bi značilo nezadovoljstvo ili delimično zadovoljiti obe strane, bez ultimatuma i nametnutih rešenja.

Predsednik je naveo i da Srbija u dobroj veri učestvuje u razgovorima i pregovorima, u želji da postoji razumevanje i za njene državne i nacionalne interese, a ne samo za nacionalne interese Albanaca.

“U skladu sa tim, smatramo da kompromisni dogovor znači – nikome sve, a svakome dovoljno. Uveren sam da ono što je važno je da je, bez obzira na neretko obeshrabrujuće izjave iz Prištine, naša obaveza da budemo odgovorni i posvećeni, jer neće biti napretka u evrointegracijama, a to je strateški cilje Srbije, ako ne budemo napravili ozbiljne pomale i napredak u dijalogu”, rekao je Vučić.

Predsedinik je upitao o u čemu je kompromis ako se od Srbije olekuje samo priznanje Kosova i dodao da je naša pozicija jasna, učestvovaćemo u dijalogu, imamo državne interese.

On je poručio i da Srbija ne postavlja rokove za dolazak do nekakvog kompronisnog dogovora, jer je važnije da se napravi nekakav dogovor kojim će jedno zadovoljne ili nezadovoljen biti obe strane, nego da se ishitrenim rešenjima dođe do katastrofe.

Vučić je istakao i da će Srbija insistirati na potpunom sprovođenju Sporazuma iz Brisela, što znači i formrainje ZSO i sve ono što nije ispunjeno, a što trebalo je i moralo još od 2013. godine, podsećajući da je Srbija sve svoje obaveze potpuno ispunila.

On je istako ličnu ulogu Miroslava Lajčaka, kojem je zahvalio na posvećenosti, dodajući da je on u Srbiju uvek dobrodošao.

“Bez obzira što nam je lakše i lepše kada razgovaramo sa našim potencijalnim investitorima, o infrastrukturnim projektima… razumemo koliko je dijalog važan. I pitane bezbednosti Srba na KiM je važno i kada ima dijaloga, onda ćemo moći i njima bolje i čvršće da im garantujemo tu bezbednost”, rekao je Vučić.



Izvor:

Komentari (1)

Ostavite komentar