Totalna anarhija u Hrvatskoj zbog vakcina: Zdrave osobe se vakcinisale preko reda, dok ugroženi STRAHUJU

Oni koji su vakcinisani preko reda mogu biti kažnjeni do tri godine zatvora, kaže advokat Branko Šerić

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/TheoRivierenlaan

U Hrvatskoj vlada prava anarhija što se tiče vakcinacije.

Sve više i više imena osoba koji su vakcinisani preko reda izlazi na videlo, toliko da se obični građani pitaju kada će stići na red.

Ministar Vili Beroš najavljuje inspekcije tamo gde se utvrdi da je bilo nepravde, Hrvatski zavod za javno zdravlje izdao je uputstva institucijama kako da postupaju sa viškom vakcina, prenosi 24sata.hr.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dokument u osnovi kaže da vakcina ne sme propasti, pa ako se naručena osoba za vakcinaciju ne pojavi, dozu treba dati nekome iz najbliže prioritetne kategorije.

Neimovinska korist

Navodno je vakcinisana viceguvernerka HNB-a Ivana Jakir Bajo, zatim predsednik uprave KBC-a Zagreb Iskra Primorac i njen suprug Marko, direktor “Andrije Štampar” Zvonimir Šostar potvrdili su da je Slavko Linić vakcinisan sa “vakcinom viška” i jer ima 72 godine i hronične bolesti. Međutim, postoje mnogi drugi koji imaju više od 70 godina.

Direktor Rebra Ante Ćorušić rekao je da će se u petak popodne ljudi koji su čekali da se pojavi više neiskorišćenih vakcina “kampovati” ispred bolnice. Na ovaj način, dodao je, vakcinisano je stotinak ljudi.

Osim moralne odgovornosti, ima li i krivičnih, pitali smo Branka Šerića, advokata i bivšeg sudiju.

“To može biti zloupotreba položaja i ovlašćenja, u ovom slučaju radi neimovinske koristi. Pored onoga ko je pružio korist, podstrekač može biti kažnjen i za podsticanje zlostavljanja. Po mom mišljenju, ovo je pak najbliže krivičnom delu kršenja ravnopravnosti, kada je neko privilegovan zbog položaja ili nekog drugog statusa, a drugi oštećen. I onaj ko je obezbedio vakcinu i onaj ko ga je dobio, podstrekač, može biti osuđen na kaznu zatvora do tri godine”, kaže Šerić.

Zloupotreba položaja i ovlašćenja kažnjava se najviše sa pet godina. U praksi, podstrekač može biti kažnjen strože od počinioca, dodaje on. Sumnja, međutim, da u ovom slučaju postoji politička volja za izviđanjem i, posebno, kažnjavanjem.

Doza je premala

U Ministarstvu zdravlja osnovana je komisija za praćenje vakcinacija, koja će analizirati podatke i po potrebi poslati inspekciju, rekao je Beros. Alemka Markotić je na konferenciji Štaba dodala da je rekla sve o slučaju vakcinacije svoje majke, dodajući da je ono što je rekla o novinarima pogrešno shvaćeno.

Jedan od novinarki, njena poznanica, ispravila se, “pohvalila se da je vakcinisana ili protiv koje je vakcinisana, bez obzira na sve, preko reda“. Bernard Kaić, šef epidemiologije zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rekao je da samo medicinari mogu tumačiti plan imunizacije, a ne novinari ili pravnici.

“Vakcinisanja mladih i zdravih ljudi, koji imaju veze i misle da su važniji od drugih je imunizacija preko reda”, naglasio je Kaić, pa ostaje da se vidi da li je bilo takvih slučajeva i da li će biti kažnjeni.

U Hrvatskoj ima oko 1,5 miliona hroničnih bolesnika, a stiglo je samo oko 160.000 doza vakcine.

Uhapšen reper Buba Koreli!



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar