Od stresa KRVARIM i steže me u grudima: Izvršitelji baki Angelini TRAŽE 80.000 dinara za TV pretplatu

Angelina Radovanović (90) umalo nije doživela šlog kad joj je poštar uručio sudski zaključak

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva

Penzionerka Angelina Radovanović (90) iz beogradskog naselja Sremčica danima ne može da dođe sebi, pošto joj je njen omiljeni poštar doneo zaključak Drugog osnovnog suda u Beogradu po kojem se nalaže izvršenje pred javnim izvršiteljem Ljupkom Stanković jer nije platila TV pretplatu Radio-televiziji Srbijež u iznosu od oko 80.000 dinara.

NIKAD SE NISAM TUŽILA

Starica kroz suze za Objektiv navodi da s penzijom od 30.000 dinara, anginom pektoris i visokim pritiskom ne zna kako će rešiti situaciju u kojoj se našla.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Ta pretplata je pre desetak godina bila opciona, to je retko ko plaćao. Posle su kazali da će nam ti dugovi biti izbrisani, ali evo sad mi je na dug od 28.000 dinara došla i kamata od 35.000, plus oko 15.000 dinara za izvršitelja i advokata. Odakle? Sve pare dajem na dažbine i hranu. Nikad se nisam tužila, za ceo vek koliko živim, zar sam zaslužila da me ovo snađe? – pita se starica.

HOĆU DA UMREM

Ova starica, koja živi u stanu od pedesetak kvadratnih metara sa sinom, snajkom i troje unučića, kaže da nema pravo na prigovor, što je razara i psihički i fizički.

– Očajna sam, niko mi ne može pomoći. Što mi nisu ukinuli televiziju ako nisam plaćala tih 200 dinara? Verujte, hoću da umrem. Od stresa mi svaki dan krvari nos i steže me u grudima.

Kako da nađem te pare, ni sama ne znam, a izvršitelj samo što ne pokuca na vrata – kaže ova starica.

Objektiv je juče pokušao da stupi u kontakt i s javnom izvršiteljkom Ljupkom Stanković, ali ona nije odgovarala na naše poruke.

PROSEČNO ZADUŽENJE 25.000 DINARA

Kako Objektiv istražuje, baka Angelina je samo jedna u moru građana koji bi uskoro mogli da dobiju slična rešenja o naplati TV pretplate. Naime, u RTS su prošle godine potvrdili da su ukupna potraživanja po ovom osnovu dosegla 53 milijarde dinara (450 miliona evra).

Ovaj iznos je još neverovatniji kad se zna da su svi njihovi prihodi od marketinga, TV takse i iz državne kase u 2018. godini iznosili 11 milijardi dinara (93 miliona evra).

Foto: Privatna arhiva

Nacionalna televizija, po svemu sudeći, računa da će ove dugove, uvećane za višegodišnju zateznu kamatu, moći bar delimično da naplati, jer prosečno dugovanje po dužniku iznosi oko 25.000 dinara. S druge, strane advokati najavljuju da dužnici imaju pravo da uzvrate kontratužbama za kršenje prava na suđenje u razumnom roku i za nezakonito postupanje, uz postavljanje odštetnih zahteva.

NEKI SU SE I IZVUKLI

Građani TV pretplatu danas plaćaju po Zakonu o javnim medijskim servisima, i to kao deo računa za struju, a taj zakon je 2014. zamenio Zakon o radiodifuziji. Inače, pravnici ističu da, ukoliko RTS za stare dugove nije tužio gledaoce, tj.vlasnike televizora, sad je verovatno taj dug zastareo.

Objektiv je juče kontaktirao sa Službom za odnose s javnošću javnog medijskog servisa Srbije, ali smo do zaključenja ovog broja smo ostali uskraćeni za komentar.

Piše: MARIJA R. ILIĆ

OVU I OSTALE ZANIMLJIVE PRIČE MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 15. FEBRUAR

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. U redu na salteru EPSa ispered mene niko nije platio tv pretplatu . Pitam službenicu Da li iko plaća ? Samo BUDALE reče ona. Uskoro su je i ukinuli.- Danas bi bio redda se gradjanima obezbedi antena za pracenje programa nac frekvencije ako nisu pretplatnici kablovske tv jer kablovci preuzeli postojecu antenu.Neverovatno naplacuje pretplata onom ko ne moze da gleda tv jer nema tehničke mogućnosti.

    Odgovori

Ostavite komentar