Novi NAPAD na srpskog kandidata za Oskara: Čuveni američki list SABOTIRA “Daru iz Jasenovca”

Distributeri filma veruju da je u pitanju vrlo namenski pisani tekst lista "LA Times" koji bi trebalo da umanji šansu filma da uđe u trku za Oskara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Promo

“Dara iz Jasenovca” danas počinje da se emituje u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, film je opet dospeo u žižu javnosti zbog još jedne oštre i neprimerene kritike.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

List “LA Times” kritikuje samu tematiku kojom se film bavi, navodi da je “najciničnije da je film kandidat za Oskara“.

Kroz Objektiv: Predstavljamo vam rane favorite za Oskara (VIDEO)

“To je još jedan žalostan znak da je za neke ljude put do nagrade i uglednosti – i naizgled, efikasne poruke protiv komšija – ide preko holokausta”, piše LA Times. U tekstu je dalje navedeno i to da je Jasenovac bio samo logor za Jevereje kao i da je “naročito uznemirujuća Antonijevićeva upotreba elemenata fantazije za svaku smrt”.

Distributeri filma veruju da je u pitanju vrlo namenski pisani tekst koji bi trebalo da umanji svaku šansu srpskog filma da se nađe među pet ostvarenja van engleskog govornog područja koji će biti nominovani za Oskar.

Najbolji pokazatelj za Oskare: Kompletna lista nominovanih za “SAG” nagrade

“U želji da što više ocrni film i pokaže da je antihrvatski, pored gore iznete neistine o prirodi logora Jasenovac, kritičar uvodi nastranu priču o nepostojećem incestu brata i sestre u trenutku masovnog ubijanja Srba namerno previđajući da se radi o istinitoj priči u kojoj su akteri polusestra komandanta logora Maksa Luburuća Nada i Dinko Šakić, potonji upravnik logora, koji su ostali zajedno do kraja života. Međutim, uprkos turbulencijama, “Dara iz Jasenovca” edukativno je ostvarenje koje na umetnički način osvetljava značajan deo istorije”, ocenjuju distributeri.



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar