Đurđev: Umesto Vojska Srbije – Srpska vojska i šajkača kao deo formalne uniforme

"Poznato je da najslavniji period srpske vojske upravo krasila uniforma, u čijem sastavu je bila kapa šajkača", poručio je on

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

“U skladu sa srpskom tradicijom i bogatom vojničkom istorijom srpskog naroda i države Srbije, Srpska liga (SL) predlaže da se naziv Vojske Srbije preimenuje u Srpsku vojsku, i da se ponovo u formalnu upotrebu vrate stara obeležja koja su bila karakteristična za srpskog vojnika, kao što su oficirske i vojničke šajkače koje bi činile deo formalne uniforme pripadnika Srpske vojske”, izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik SL, dodajući da je ova inicijativa deo ranije kampanje Srpske lige, u kojoj je kao temelj obnove srpske državnosti, predstavlja promenu naziva državnih institucija koji u sebi imaju pojmove ”Srbije” ili ”republički/a”, u ”srpski/a”.

“Poznato je da najslavniji period srpske vojske upravo krasila uniforma, u čijem sastavu je bila kapa šajkača, zato smo dužni da poštujemo svoje slavne pretke i da nikad ne zaboravimo svoju istoriju, a jedan od načina za to je vraćanje starih srpskih vojničkih simbola u ponovnu upotrebu i izmena imena Vojske Srbije u Srpska vojska”, ističe Đurđev.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Svedoci smo da je danas u Srbiji, a posebno u zemljama u okruženju, na udaru sve što ima pridev ‘srpski’ ispred sebe, o čemu svedoči i praksa da se u nazivima zvaničnih institucija naše države ne upotrebljava ovaj pridev, zato se zalažemo za promenu postojećih i primenu novih imena državnih institucija, javnih ustanova, preduzeća, sportskih saveza, pa tako, na primer, umesto Vlada Republike Srbije novi naziv bi glasio Srpska vlada, Vojska Srbije – Srpska vojska, Narodna skupština Republike Srbije – Srpska narodna skupština, Narodna banka Srbije – Srpska narodna banka, Pošta Srbije – Srpske pošte, Fudbalski savez Srbije – Srpski fudbalski savez i slično”, zaključuje Đurđev.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

  1. Kako se ove "patriotske" partije sprdaju sa svim što je srpsko, nastoje da to obismisle do kraja i izazovu otpor kod ljudi.

    Odgovori
  2. Vojska treba da ima naziv `Srbska otadžbinska vojska` jer reč `Otadžbina` je sveta a ne implicira nikakav oblik uređenja države ma kakav da je! Šajkača u tom slučaju nije bitna bitnije je da se vrate stari nazivi činova `Vojvoda` umesto general, pa moglo bi i `narednik`, a dati i smiskenije nazive prema drbskom duhu jezika umesto `kapetan` i `poručnik`.

    Odgovori
  3. Sadašnji nazivi institucija su jugoslovenski titoistički pa služe tome neutralisanju dominacije sroskog naroda u pojmovima institucija u osnovi to je antisrpstvo čemu je tito i jugoslavija težili. Slaba srbija jaka jugoslavija.

    Odgovori

Ostavite komentar