HEROJ ODBRANE

Sa Košara otišao u legendu: Ponosan sam što nisam osramotio pretke i što sam ostao veran srpskom rodu!

Jedna od heroja odbrane Srbije i Crne Gore tokom NATO agresije pukovnik Duško Šljivančanin, tadašnji komandant 53. graničnog bataljona na Košarama, otišao je u zasluženu penziju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/youtube/Petar Misic

Prekaljeni i časni oficir iz Crne Gore, i sam ranjen tokom odbrane Kosmeta, čistog obraza, uzdignute glave, ponosno je decenijama stajao na braniku otadžbine.

“Ponosan sam što sam bio pripadnik slavne srpske Vojske. Ponosan sam što sam u teškim vremenima ostao veran rodu svome i što nisam osramotio svoje pretke i što me se potomci neće stideti. Rođen sam u selu u kanjonu reke Tare, koja je bila granica sa Turcima koju su branili moji preci. I kao da nam je usud da uvek branimo neku granicu. Prvu priču koju sam čuo je priča o poručniku Vojske Srbije Božidaru Žugiću, koji je u aprilu 1941. godine nadomak Bačkog Petrovca nije hteo da se preda kada je njegov komandant hteo da preda celi puk mađarskom pukovniku. “Zar se tako brani svoja zemlja, ja se ne predajem”, poručio je Žugić. Izvadio je pištolj, ubio je svog komandanta i mađarskog oficira i tu je i on sa 13 vojnika stradao. Zato sam i tražio da se donese sablja iz muzeja Božidara Žugića koji je iz mog kraja, rekao je on.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Posetio je i na Predraga Leovca koji je 1999. poginuo u reonu karaule Košare.

“Mnoge dužnosti sam obavljao, ali sam posebno ponosan što sam bio komandant 53. graničnog bataljona na Košarama i što sam branio našu granicu od Bogićevice do Paštrika. Veliki su moj bol i tuga za 16 mojih palih boraca. Velika je moja tiga za spaljenom srpskom zemljom na Kosovu i Metohiji. Pozdraviću vas sve pokličom srpskih vojnika koji su 1999. godine branili našu zemlju: “Nema nazad, iza je Srbija!”, rekao je Šljivančanin.

Mandić: Časni oficir Duško Šljivančanin branio zemlju od zločinaca, agresora i domaćih izdajnika

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lider DF-a Andrija Mandić kazao je da je Duško Šljivančanin, “hrabri i čestiti potomak svojih slavnih srpskih predaka”.

”U najtežim danima po našu zemlju i srpski narod, Šljivančanin je kako dolikuje Srbinu iz Crne Gore, sa svojim vojnicima stao u odbranu zemlje od zločinaca, agresora i domaćih izdajnika. Ponosna je zemlja koja je za oficira imala Duška Šljivančanina, srećna je Crna Gora i srpski narod koji imaju takvu vojničku veličinu u svojim redovima, kazao je Mandić, prenosi Borba.

”Košare 1999.”: Hrabri oficir predvodio hrabru vojsku

Udruženje ratnih veterana prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije iz Crne Gore – “Košare 1999.” ponosno je na komandanta Šljivančanina.

”Bila je čast i zadovoljstvo biti u redovima srpske vojske koju je predvodio pukovnik Šljivančanin. Ponosni smo što smo bili rame uz rame sa časnim, hrabrim i poštenim oficirom, koji je branio svetu srpsku zemlju, kazao je Ilija Mandić, predsednik Udruženja ratnih veterana prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije iz Crne Gore – “Košare 1999.”, koji je teško ranjen u odbrani otadžbine od agresora.

Bivši oficir: Najveće laži koje sam čuo u životu su bile o Srbima! Varali su nas, hoće da vas ISKORENE!



Izvor: Objektiv.rs, borba.me

Komentari (3)

  1. Sve cestitke Generalu.... Treba drzava da se oduzi svakom vojniku, borcu i porodicama palih boraca... Jedna Lasta ne cini prolece!

    Odgovori
  2. Znamo ga mi dobro a bogami zna ga i neprijatelj. Ovakvim ljudima drzava treba da se dostojno oduzi. Najmanje sto moze vanredno unapredjenje u cin brigadnog generala pred penziju. Ko misli suprotno nek se javi ,nece mu se zameriti na neznanju

    Odgovori

Ostavite komentar