“Stabilni” Nadal je tek šesti: U ovom segmentu igre Novak dominira već 10 godina i zato je tu gde jeste!

Drugi teniser sveta Rafael Nadal kaže da prihvata poraze kao sastavni deo sporta kojim se bavi i da ne razmišlja mnogo o njima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Nadal važi za jednog od psihički najstabilnijih sportista svih vremena.

“Mnogo se govori o mentalitetu, ali obično, ako pobediš, to je zbog ovoga (pomera ruku kao reket) – moraš da se izboriš sa malom žutom loptom pre nego što bilo koji mentalni aspekt dođe na red. Posle toga, tačno je da će kada je situacija komplikovana uspeh doći onima koji su spremni da se bore, da savladaju pritisak i da ne izgube svoju sposobnost pod takvim okolnostima”, rekao je Nadal gostujući u emisiji “El Hormiguero” na jednoj španskoj televiziji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Rafa priznaje da je i on nervozan, ali dodaje da se trudi da to ne pokazuje.

“Svi su nervozni. Ili lažu. Pobeda ili poraz deo su našeg dnevnog života i treba ih prihvatiti kao takve – nisam previše uzbuđen kada mi ide dobro niti sam uništen kada ne ide kako treba. Uvek sam u sredini i siguran sam da je emotivna stabilnost veoma važna u našem sportu. Kada izgubim, naravno da sam negativan i tužan, ali da budem iskren, svaki dan živim sa osećajem da ću možda izgubiti – imam samopouzdanje, ali poraz je uvek opcija”, ističe španski teniser i dodaje:

“Zato mi loš osećaj posle poraza ne traje dugo – kada završim sa konferencijom za medije i sa razgovorom sa svojim timom, fokusiran sam na budućnost i traženje rešenja. Nije ni nužno da se osećaš nesigurnijim posle poraza. Recimo, izgubio sam od Švarcmana u Rimu posle nekoliko meseci bez turnira i znao sam da će poraz doći u nekom trenutku, ali to mi nije unelo nesigurnost pred Rolan Garos. Ali ako gubiš svake nedelje – drugo kolo tu, četvrtfinale tamo – i ne igraš mnogo zato što gubiš, onda to može da dovede do osećanja nesigurnosti”, zaključio je Nadal.

Rafa je u karijeri zasad osvojio 20 Gren slem titula, dok ukupno u svojim rukama ima 86 trofeja.

Međutim, zanimljiva statistika koja vrlo dobro uokviruje ovaj istorijski period je ona koja se odnosi na procenat taj-brejkova koji su osvojili igrači.

Što potvrđuje da Nadal i nije baš najstabilniji psihički kada su u pitanju taj-brejkovi, a tada je najvažniji trenutak

Potvrđujući poziciju koju zauzima na tabeli i koju je zauzimao velike delove decenije, na vrhu ove lestvice je trenutni svetski broj jedan Novak Đoković, sposoban da osvoji 65,38 odsto taj-brejkova odigranih u poslednjih deset godina.

U ovom posebnom i ekskluzivnom plasmanu Andi Murrai (64,62%) i Roger Federer (64,29%) zauzimaju drugo, odnosno treće mesto. Rafael Nadal, istorijski manje dominantan u servisu (a znamo koliko u taj-break servisu računa), nalazi se na šestoj poziciji sa procentom od 60,48%.

Statistički izveštaj samo potvrđuje veliku sposobnost Srbina da bude najbolji na terenu u odlučujućim trenucima i da bi potkrepio ovu tezu bilo bi dovoljno pomisliti na poslednje finale Vimbldona, ono 2019. protiv Rodžera Federera, u kojem je Srbin uspeo da osvoji sva tri taj-brejka odigrana u pet setova i za pobedu u meču u kojem su se Švajcarci ponekad pokazali superiornima.

Evo kompletnog plasmana 10 tenisera sa najboljim procentima:

  1. Đoković 65,38
  2. Marej 64,62
  3. Federer 64,29
  4. Raonić 61,88
  5. Del Potro 60,71
  6. Nadal 60,48
  7. Izner 60,24
  8. Vavrinka 59,52
  9. Kirjos 58,95
  10. Gasket 58,82.

Stroga pravila i četiri testa čekaju Đokovića: Da li će Novak uspeti da uklopi dnevno 61 evro za hranu?

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar