Razotkrivena kineska TAJNA o koroni: U dokumentu piše šta je pošlo NAOPAKO i ko je to SKRIVAO

CNN navodi da je odgovor zdravstvenih vlasti bio mnogo lošiji nego što se tvrdilo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Koji Sasahara

CNN je objavio ekskluzivne dokumente za koje navode kako pokazuju značajne propuste Kine na početku epidemije koronavirusa. Danas je godišnjica kako je otkriven prvi pacijent sa simptomima koronavirusa u Kini.

Dokumenti koji su procurili iz kineske provincije Hubej pokazuju da je Kina prikazivala manje brojeve zaraženih koronavirusom, da su joj trebale nedelje da dijagnostikuje nove slučajeve i da nisu javnost obavestili o vrhuncu sezone gripa u Hubeiju u decembru prošle godine, što se poklapa s vremenom za koje se sumnja da su se zapravo u Kini pojavili prvi slučajevi koronavirusa, piše CNN.
Podaci od 10. februara pokazuju 5.918 novih slučaja, više nego dvostruko od broja koji je objavila Kina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U izveštaju s oznakom “interni dokument, poverljivo”, lokalni zdravstveni zvaničnici u provinciji Hubej, u kojoj je virus prvi put otkriven, navode ukupno 5.918 novootkrivenih slučajeva 10. februara, više nego dvostruko od službenog javnog broja potvrđenih slučajeva.

Ranije nepoznat broj nalazi se u nizu otkrića sadržanih na 117 stranica procurelih dokumenata iz provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Hubej, u čiji je uvid imao CNN.

Kina je odlučno odbacila optužbe Sjedinjenih Država i drugih zapadnih vlada da je namerno prikrivala informacije u vezi s virusom, tvrdeći da je bila iskrena prema svetu od izbijanja epidemije. Međutim, iako dokumenti ne daju dokaze o namernom pokušaju prikrivanja nalaza, otkrivaju brojne nedoslednosti u onome za šta su kineske vlasti imale saznanja i onoga što je otkriveno javnosti.

Otkrića iz dokumenata

Dokumenti, koji obuhvataju nepotpuno razdoblje između oktobra 2019. i aprila ove godine, ukazuju na nefleksibilan zdravstveni sistem ograničen birokratijom odozgo prema dole i postupcima koji nisu bili pripremljeni za rešavanje krize koja je izbila. U nekoliko kritičnih trenutaka u ranoj fazi pandemije, dokumenti daju jasne dokaze o i ukazuju na obrazac institucionalnih propusta, piše CNN.

Jedna od najupečatljivijih tačaka odnosi se na sporost s kojom su dijagnostikovani lokalni pacijenti s kovidom-19. Iako su zvaničnici u Hubeiju javnosti predstavili kako su na početku izbijanja epidemije postupali delotvorno i transparentno, dokumenti pokazuju da su se lokalni zdravstveni službenici oslanjali na neispravne mehanizme testiranja i izveštavanja o novim slučajevima.

Izveštaj u dokumentima s početka marta pokazuje da je prosečno vreme između pojave simptoma do potvrđene dijagnoze bilo 23,3 dana. To je značajno otežalo kako praćenje bolesti, tako i borbu protiv nje.

Danas godišnjica kako je prvi pacijent pokazao simptome koronavirusa

Kina je odlučno branila svoju rekaciju tokom izbijanja epidemije. Na konferenciji za novinare 7. juna, kineski državni savet objavilo je Belu knjigu rekavši da je kineska vlada uvek objavljivala informacije u vezi s epidemijom na “pravodoban, otvoren i transparentan način”.

Danas, 1. decembra, navršava se godinu dana otkako je prvi poznati pacijent pokazao simptome bolesti u glavnom gradu provincije Hubej Vuhanu, prema ključnoj studiji u medicinskom časopisu Lancet.

U istom vremenu za koje se veruje da se tada zapravo koronavirus pojavio u Kini, dokumenti pokazuju da se odvijala još jedna zdravstvena kriza: Hubej se suočavao sa jakom epidemijom gripa. Sa 20 puta više slučajeva obolelih od gripa nego prethodne godine, zdravstveni sistem je bio preopterećen.

Kako su stručnjaci analizom dokumenata primetili, epidemija gripa nije bila prisutna samo u Vuhanu u decembru, već je bila i u susednim gradovima Jičangu i Sianingu. Ostalo je nejasno kakav je uticaj ova jaka epidemija gripa imala na izbijanje epidemije koronavirusa.

Otkrića koju su procurila u dokumentima koji prikazuju prve podatke o koronavirusu u Kini dokaze u vreme kada SAD i EU jačaju pritisak na Kinu da potpuno sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom u otkrivanju izvora pandemije koja se proširila u svaki deo sveta te zarazila više od 60 miliona ljudi, dok je 1,46 miliona ljudi umrlo.

Svet iz Kine dobio optimističnije podatke od stvarnih

Dokumenti pokazuju širok raspon podataka o dva određena dana, 10. februara i 7. marta, koji su u značajnoj meri u suprotnosti s onim što je Kina tada govorila javno.

Naime, 10. februrara kada je Kina obavestila javnost o 2.478 novih potvrđenih slučajeva širom zemlje, dokumenti pokazuju kako je Hubej zapravo imao ukupno 5.918 novoprijavljenih slučajeva. Interni broj podeljen je u potkategorije i pruža uvid u puni opseg Hubeijeve metodologije dijagnoze u to vreme.

“Potvrđenih slučajeva” prema tom izveštaju ima 2.345, “klinički dijagnosticirani slučajeva” 1.772 i “sumnjivih slučajeva” 1.796.

Iz svega se može zaključiti kako je svet iz Kine dobio optimističnije podatke od onih koji su bili u stvarnosti.

Dokumente je CNN-u predao anonimni izvor.



Izvor: Index.hr

Komentari (1)

  1. Kina je samo prva zemlja na koju je krenula zaraza,treba pitati Bila Gatesa, priucenog strucnjaka za vakcine, kako do dana danasnjeg uspeva da kontaminira kovidom celu planetu i to na svaka tri meseca,on nije sam u tome jer duboka drzava stoji iza svega a Hazari Rotsildi imaju 50 miliona potkupljenih idiota koji rade na ostvarenju njihovih monstruoznih ciljeva.

    Odgovori

Ostavite komentar