Najjeftiniji trikovi poznatih dizajnera

Uredite svoj dom po uzoru na najveće zvezde!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/ bedrck

Svakom domu potrebno je preuređivanje s vremena na vreme kako bi izgledao moderno i udobno. Za mnoge to predstavlja stresan i težak posao. Izdvajamo velike sume novca, često nam je potrebna i pomoć stručnjaka. Bez obzira na vaš budžet, postoje brzi i jednostavni trikovi koji će učiniti da vaš topli dom dobije novi sjaj. Pored toga što su jednostavni, učiniće da vaš dom izgleda savršeno sređeno, sa minimalno velikih promena.

Ukoliko ne umete sami da pronađete put do vašeg stila – evo nekoliko saveta za uređenje koji će vam biti od koristi da svoj dom sredite poput profesionalca.

Foto/Pexels.com/ Level 23 Media

1.PRONAĐITE SVOJ DEKORATIVNI STIL

Tehnika „Stil i greška“ je osnovni metod rešavanja problema, uključujući dizajn i uređenje enterijera. „Stil i greška“ znači ponavljane, raznovrsne pokušaje, sve dok ne pronađete stil koji vam odgovara. Ne očekujte da će ovo biti konačna ili statična stvar, ona će sigurno nastaviti tokom vašeg života. Svaka vaša nova životna faza učiniće da promenite ideje o stilu.

2.  KORAK PO KORAK DO CILJA

Čak i ako ćete biti sam svoj dizajner, važno je pratiti postupak. Krenite sa listom želja. Plan treba da sadrži detalje o svim elementima koje projekat treba da obuhvati. Listu potreba, zajedno sa idejama o budžetu i vremenskom okviru. Radite sobu po sobu. Crpite inspiraciju iz niza izvora. Putovanja, časopisi, sajmovi, pomažu dizajneru da bude u toku sa novim proizvodima i materijalima, pa čak i dizajnerskim idejama.

3. KORISTITE UZORKE

Uzorci su vrlo korisno sredstvo – na početku projekta predstavljaju moguće opcije, skup ideja koje su vredne razmatranja. Uzorak postaje referenca i za mnoge druge materijale. Kako se projekat razvija, uzorci su tu da vam pomognu da lakše dođete do konačne odluke.

Foto/Pexels.com/Pixabay

4. ODGOVARAJUĆE OSVETLJENJE

Odlični enterijeri imaju raznovrsno osvetljenje. Većina soba zahteva dve vrste osvetljenja: opšte i naglašeno. Ambijentalno osvetljenje osvetljava sobu na prilično ujednačen način.Akcentno osvetljenje koristi se za naglašavanje karakteristika prostorije, poput umetničkih dela i ukrasnih predmeta. Pokušajte da osvetlite većinu svoje sobe asortimanom svetla i lampi.

5. ISPROBAJTE PRE NEGO ŠTO KUPITE

Mnoge prodavnice i dobavljači će vam dozvoliti da pojedine predmete  ponesete kući na probu. Prostirke, tepisi i umetnička dela su VIP kandidati za „probajte pre nego što kupite“.

6. KORISTITE KREDE

Kakav god da nameštaj želite u svom domu, morate biti svesni mogućnosti vašeg prostora.. Proučite moguće obrasce kretanja, poslužite se trikom korišćenja kreda, obojite mesta gde želite da vam nameštaj stoji i tako utvrdite koliko tačno imate prostora oko njega.

7. TROŠITE VREME (I NOVAC) NA JASNE IZBORE

Potrebno vam je više vremena da biste ovo pravilno postavili. Odredite prioritete, kupujte stvari koje su funkcionalne, a onda se bavite detaljima. Određivanje stila kojim želite da vaš dom odiše, olakšaće odabir nameštaja, boja, detalja. Uzorci vam mogu biti od velike pomoći, nosite ih sa sobom kada idete u kupovinu, upoređujte, ne donosite prebrze odluke. Nekada manje je više, trudite se da ne odstupate od tog zlatnog dizajnerskog pravila.

8. IDEALNA DUŽINA ZAVESA

Nepravedno zanemarene zavese itekako doprinose estetici prostora. Naručujre zavese pune visine – uzimajte mere od poda do plafona. Na taj način možete izbeći razne dileme koja je to idealna dužina zavesa za vaše prozore.

Foto: Kaboompics

9. STOLICE KAO MODNI DODATAK

Znate šta kažu za cipele: one će ili pogoditi, ili uništiti čitavu odevnu kombinaciju.  Isto je i sa stolicama. Shvatite ih kao dodatak. Savršeno mogu doprineti osveženju bilo kog enterijera. Razumno je igrati na sigurne predmete kao što su sofe, prostirke i trpezarijski stolovi, ali i stolice mogu da krše pravila. Lažno krzno, životinjski printovi, somot, vintage kožne fotelje … Samo zapamtite da stolica mora biti udobna.

10. STOLARIJA NE IZLAZI IZ MODE

Budite svesni prostora i „koristite“ sve neiskorišćene delove vašeg doma. Za ljubitelje knjiga, časopisa, keramike, gitara, CD-a, DVD-a, kuhinjskog pribora, koristite sve čari stolarije. Pravljenje nameštaja od drveta vraća stolariju na velika vrata, i predstavlja pravo nadahnuće brojni poznatim dizajnerima.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar