EU kritikuje Svetsku zdravstvenu organizaciju, traži da se uvedu promene u upravljanju pandemijom

Uz konsultacije sa ostalim članicama EU, Nemačka je izradila nacrt predloga reformisanja SZO

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Profimedia/dcphoto/Alamy

Evropska unija želi da Svetska zdravstvena organizacija bude transparentnija u pogledu izveštavanja o tome kako njegove države članice informišu o novim zdravstvenim krizama, navodi se u nacrtu predloga reforme UN-ove agencije.

Tekst koji je nemačka vlada izradila nakon razgovora s drugim državama članicama Evropske unije, rezultat je višemesečnih planova Unije za rešavanje nedostataka Svetske zdravstvene organizacije u pogledu finansiranja, upravljanja i zakonske uprave, prenosi Index.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U dokumentu od 19. oktobra, u koji je uvid imao Rojters, Svetska zdravstvena organizacija se podstiče da prihvati mere kojima bi se povećala “transparentnost nacionalnog poštovanja” međunarodnih zdravstvenih propisa.

Njime se od država članica Svetske zdravstvene organizacije zahteva da brzo razmenjuju informacije o hitnim zdravstvenim situacijama.

SZO negira optužbe

Sjedinjene Američke Države optužile su SZO da je bila previše naklonjena Kini, u prvoj fazi pandemije kada je Peking sporo delio ključne informacije o novom koronavirusu koji se prvi put pojavio u Vuhanu.

Predsednik Donald Tramp u julu je službeno povukao Sjedinjene Američke Države iz SZO, što znači da Vašington obustavlja finansiranje te agencije.

Svetska zdravstvena organizacija je u više navrata odbacila optužbe.

Evropska unija i njene države članice su među najvećim donatorima Svetske zdravstvene organizacije, a biće apsolutno najveće nakon povlačenja SAD-a.

O nacrtu predloga razgovaraće ministri zdravstva Evropske unije na video – konferenciji sledeće nedelje, a cilj će joj biti zajednički stav Unije uoči skupštine SZO sredinom novembra.

U nacrtu se ponavlja podrška Unije Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i naglašava centralna uloga agencije u rešavanju globalnih zdravstvenih kriza.

Efikasniji sistem izveštavanja

Međutim, navodi se nedovoljna transparentnost kao prvi od mnogih izazova s ​​kojima se suočava UN-ova agencija, kao i nedostatak “predvidljivog i održivog” finansiranja.

Takođe se poziva na to da države članice SZO “efikasnije i dosledno primenjuju sistem izveštavanja”.

Čini se da se to odnosi na kritike da Kina i druge zemlje nisu pravovremeno podelile informacije o pandemiji.

U dokumentu se kaže da mehanizmi za procenu načina na koji države ispunjavaju obavezu izveštavanja treba da budu ojačani i da postanu periodični.



Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar