DA LI STE ZNALI?

Stefan Nemanja nije jedini Nemanjić koji ima spomenik u Savskoj ulici! Prolazite pored njega 18 godina

Ispred Palate pravde u Savskoj ulici 2002. godine otkriven je spomenik caru Stefanu Dušanu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen / RTS

Spomenik Stefanu Nemanji koji će, prema rečima gradskih zvaničnika, do sredine novembra krasiti Savski trg, nije jedini spomenik nekom Nemanjiću u ovoj ulici.

Naime, još 2002. godine ispred Palate pravde u Savskoj ulici otkriven je spomenik caru Stefanu Dušanu, koje je podiglo Ministarstvo pravde.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Velika BRUKA Srba! Za ovog KRALJA čuli ste u “Nemanjićima”, a nemate pojma koliko je promenio Srbiju

Iako su podizanje ovog spomenika pratile određene kontroverze, svi su bili složni u jednoj stvari – bolje mesto se za spomenik ovom srpskom caru nije moglo naći. Za vreme cara Dušana usvojen je zakon kojim je prvi put srpska država uređena propisima koji su važili za celo carstvo i samim tim za sve podanike. Ova simbolika odredila mu je i mesto u zemlji na kojem će stajati.

Foto: E-stock/Dimitrije Goll

Velika BRUKA Srba! Za ovog KRALJA čuli ste u “Nemanjićima”, a nemate pojma koliko je promenio Srbiju

Na samom spomeniku koji se nalazi ispred Palate pravde uklesane su sledeće reči iz „Dušanovog zakonika“: „Sve sudije da sude po zakonu pravo kako piše u Zakonimu i da ne sude po strahu od cara“.

Ko je bio Stefan Uroš IV Dušan Nemanjić

Stefan Uroš IV Dušan Nemanjić poznat i kao Stefan Dušan, bio je poslednji srpski kralj iz dinastije Nemanjića i prvi srpski car. Krunisao ga je prvi srrpski patrijarh Joanikije II na Vaskrs 1346. godine. U narodu je zbog svoje enrgičnosti, oštrine, ali i uspeha prozvan kao Dušan Silni. Za vreme njegove vladavine srpska država postaje najveća vojna sila na Balkanu.

Dušan je bio oženjen bugarskom princezom Jelenom, sa kojom je dobio sina Uroša, koji će nakon njegove smrti nalsediti carski tron.

Car Dušan je 1349. godine doneo “Dušanov zakonik”, koji je ocenjivan kao strog, ali pravičan. Zahvaljujući ovom Zakoniku, u Srbiji je ukinuto suđenje po običajnom pravu, a pravne norme važile su kako za plebes, tako i za “običan narod”.

Veruje se da je car Dušan je sagradio Manastir Svetih arhangela kod Prizrena, a završio je i zadužbinu svog oca Manastir Visoki Dečani.

Spomenik Stefanu Nemanji najveći na Balkanu

Savski trg će nakon rekonstrukcije imati površinu od 30.000 metara kvadratnih, od čega će 20.000 biti pešačka zona i time će postati največi pešački trg u Srbiji.

Centralni deo trga krasiće spomenik Stefanu Nemanji, delo ruskog vajara Aleksandara Rukavišnjikova, koji će biti postavljen do sredine novembra. Prema najavama gradskih čelnika. Spomenik će biti težak 72 tone, i visok 23 metra što će ga učiniti najvišim spomenikom na Balkanu, kako je rečeno iz uprave grada.

Piše: M. V.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar