PREDSKAZANJE

Danas je Krstovdan: Čim ustanete, pogledajte kroz PROZOR – to će vam odrediti CELU sledeću GODINU!

Baš kao i na januarski Krstovdan, i za ovaj jesenji važi pravilo strogog posta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: spc.rs

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Krstovdan, dan kada je pronađen i iskopan Časni krst na Golgoti i dan kada je vraćen iz Persije u Jerusalim. Ovaj praznik se još zove i Vozdviženje Časnog krsta. Obeležava se dva puta u toku godine, 18. januara i 27. septembra.

Baš kao i na januarski Krstovdan, i za ovaj jesenji važi pravilo strogog posta. Takođe, dozvoljeno je jesti grožđae, dok je drugo voće takođe zabranjeno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Strogi post na hlebu i vodi na Krstovdan je određen zbog saosaćenja sa vojnicima koji su u ime Konstantina poginuli u borbi za slobodu, a grožđe je podsećanje na tešku ali slatku pobedu. Zato, treba pojesti malo grožđa danas, ako želite uspeh i prosperitet, i da pobeđujete narednih 12 meseci.

Na ovaj dan se po tradiciji bere bosiljak.

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto. Na ovaj dan je dobro urediti kuću i tako je, uslovno rečeno, pripremiti za zimu.

Jedno od najvažnijih verovanja za sutrašnji praznik vezano je za predskazanje i vremena. U zavisnosti od toga kakvo vreme bude ujutru, saznaćemo kakva će nam biti cela naredna godina, do sledećeg jesenjeg Krstovdna

Ovako glasi verovanje:

– Ako je na Krstovdan oblačno, zima će biti bogata snegom, a ako je suvo, naredna godina će biti sušna.

– Ako do Krstovdana ne odu laste, neće biti jake zime.

– Tiha kiša o Krstovdanu predskazuje blagu zimu.

– Grmljavina o Krstovdanu predskazuje plodnu godinu.

– Posle toplog i suvog septembra predstoji hladan i kišovit oktobar.

– Septembarska kiša – zlato njivama, otrov vinogradima.

– Što “ne skuva” avgust, “skuvaće” septembar.

– Kakav septembar, takav i mart.

– Ako je Krstovdan oblačan, zima će biti snegovita. Ako je vedar, biće suvomrazice.

Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta i da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.



Izvor: Objektiv.rs, Telegraf

Komentari (2)

  1. Moram priznati ovdje u Zagrebu je predivan sunčan dan, vidim prekrasno plavo nebo bez i jednog oblaka. Dan je hladnije od prijašnjih, ali taman koliko treba. Kad bi mi sljedeća godina bila kao što je ovaj dan, ja bi bila presretna. Dan je miran, nema buke, niti stresa, svi odmaraju ili ispijaju prve kave.. Nakon svega što smo prošli, od potresa do Corone, ovo je pjesma ?

    Odgovori
  2. Zaista? Kada pogledam kroz prozor vidim smrtovnicu na prozoru preko moga prozora, moga drugara i vidim auto golf 2 kako sedi češka bradu i pali auto okreće i odlazi... Subota pred novu godinu neznajući da će isti dan oko pola pet biti zgažen pored puta od bahatog vozača ko besno pseto.....E takva mi je godina.

    Odgovori

Ostavite komentar