OBRAZOVANJE

Darija Kisić Tepavčević saopštila je DEFINITIVNU ODLUKU: Evo kako će đaci ići u ŠKOLE od septembra!

Najmlađi đaci pohađaće nastavu u školi, dok će stariji razredi nastavu pohađati u kombinaciji nastave u školi i onlajn nastave

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Prentscren YT

Krizni štab doneo je danas odluku da najmlađi đaci pohađaju nastavu u školi, dok će za starije uzraste biti kombinacija izvođenja nastave, saopštila je zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić-Tepavčević. Ona je objasnila da će najmlađi đaci pohađati nastavu u školi, uz poštovanje svih mera, među kojima su i principi za smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja virusa, a to znači maksimalno razređenje broja đaka.

Prema njenim rečima u jednoj učionici moćiće da bude do 15 đaka, koji će sedeti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara, a biće skraćeni i časovi na 30 minuta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kisić-Tepavčević je, posle sednice Kriznog štaba, novinarima rekla da su razmatrani svi aspekti, kako o broju đaka u školama, uzrast dece, a posebno će se voditi računa, nešto što će se kontinuirano pratiti, a to je aktuelna epidemiološka situacija. Ukazala je da sada imamo situaciju kada mere prevencije daju efekte i imamo pvoljniju epidemiološku situaciju.

“U skladu s tim donete su odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi. To je značajno za njihovo buduće sksolovanje. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave”, objasnila je ona.

Najavila je da će o tome danas, na konferenciji za štampu u 15 sati, javnost detaljnije informisati ministar obrazovanja Mladen Šarčević. Kisić je rekla da je bitno da se prilikom boravka u školi poštuju sve mere prevencije koje će da smanje rizik na najmanju moguću meru prenošenja infekcije.

“Predviđa se i da ceo prvi školski dan u svim školama bude posvećen prevenciji, načinu sprovođenja prevencije i značaju preventivnih mera kao novom obliku ponašanja koji će činiti bezbedan boravak u školama za decu”, dodala je ona.

Kisić je rekla da je maska kao preventivna mera, koja mora da se nosi pravilno, da prekriva nos i ušta, bez obzira o kojoj vrsti je reč, nešto sa čim ćemo morati živeti u narednom periodu. S tim u vezi, ukazala je da će i u školskoj sredini nastavnici sve vreme morati da nose masku, a da će za decu biti definsane procedure kada je obavezno nošenje maske i kada se preporučuje uz mogućnost da se maska odloži na određeno mesto.

Rekla je da i đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće menjati.

“Preporučuje se nošenje maske za sve vreme boravka u školi, ali za đake je moguće da je odlože kada sede u klupama, mada je i tada preporučeno nošenje maske”, dodala je Kisić-Tepavčević.

Kisić je navela i da je plan edukacije u vezi korona virusa razrađen proteklih nedelja i da je planirano da se objavi u poslednjoj nedelji avgusta.

“To nije nešto što je ad hok, pripremljeni su odgovarajući filmovi, nešto što je najprihvatljivije za decu. Nastojaćemo da bude što više vizualnog sadržaja na mestima na kojima su đaci”, rekla je Kisić Tepavčević.

 

 Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar