Ovo je Albanac koji je voleo Srbe: Toliko da je našoj vojsci dopustio nešto što NIKO drugi ne bi

Posle svih ovih godina, u našoj zemlji još nije dobio svoj spomenik a zaslužio je

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Reddit/Weltschmertzz

Esad paša Toptani, bio je premijer Albanije u vreme Prvog svetskog rata, kada se srpska vojska povlačila preko albanskih vrleti prema obali jer je mislila da je tu čeka spas.

Razbijena napadom sa tri fronta, iznurena borbama na Ceru i Kolubari, loše opremljena, bolesna i gladna, izabrala je put preko albanskih planina radije nego da potpiše kapitulaciju ili bude uništena.

Esad paša Toptani odigrao je tada ključnu ulogu u spasu srpske vojske. On je izdao proglas da srpska vojska može prolaziti preko albanske teritorije i da se dinar može smatrati kao zakonsko sredstvo plaćanja. Osim toga, svo sledovanje hrane koje je imao za svoju vojsku dao je da se podeli srpskoj!

Sve je to bilo lepo, ali najgore je tek sledilo pošto je jedini prolaz do mora išao preko uskog klanca kod mosta na Belom Drimu, a na koji su motrili Nemci preko svojih aviona. Dakle, da je srpska vojska krenula preko klanca i mosta, Nemci bi ih sve zbrisali sa zemlje.

Pokušali su okupatori da preko Esada paše Toptanija dođu do amina za napad, ali on nije hteo da čuje za to. Spasao je srpsku vojsku. Ovaj čin Toptanija u Albaniji je smatran kao čin izdaje i ubrzo posle rata su ga smenili a nekoliko godina kasnije i ubili u Parizu!

Toptani je sahranjen na srpskom vojničkom groblju u Parizu. U moru krstova ima i jedan polumesec i tu počiva Esad paša. Đaci ne uče o njemu, nigde se ne spominje. Ne znaju Srbi da ih ne bi bilo, da se njihovi dedovi ne bi vratili iz Albanije da nije bilo paše.

U Beogradu postoji toliko spomenika manje zaslužnim ljudima a Esad paša još nema svoj, prenosi Fejsbuk stranica Opština Stragari srce Šumadije.

Ipak, postoji jedan čovek koji je bio dirnut Esadovom pravičnošću prema Srbiji. Pesnik Aleksa Šantić napisao je pesmu u čast Esada paše Toptanija.

Blagoje Jovović je o tome ćutao 50 GODINA: Ćerka atentatora na Pavelića o TAJNOM PAKTU u Argentini



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar