Smeh kao lek: 5 razloga zbog čega je ZDRAVO da se smejete… još više

Smeh je najzdraviji ventil, kojim se čovek oslobađa negativnih osećanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/thisismyurl

Osmehnite se i svet će se osmehnuti vama! Verovatno zvuči kao preoptimistična fraza, ali ima nešto u svemu tome.

Prilikom smejanja luče se hormoni sreće, kao što je endorfin koji ublažava bolove, pa se smeh može smatrati prirodnim analgetikom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Evo nekih od pozitivnih stvari kada je smeh u pitanju. Pročitajte ih, pa ćete shvatiti koliko je dobro da se što češće smejete.

Smanjuje stres

Kada se osoba našmeje to utiče na pokretanje određenih mišića u telu, zbog čijeg se aktiviranja osećate srećno. Kretanje mišića na vašem licu oslobađa endorfin koji izaziva pozitivan osećaj.

Endorfin snižava nivo stresa što poboljšava vaše raspoloženje. Čak i ako se ne osećate srećno, endorfin će prevariti vaše telo da mislite da ste srećni.

Foto/ Freepik/ halayalex

Pomaže vašem srcu

Oslobađanje endorfina kroz smeh takođe povećava protok krvi i snižava krvni pritisak. To znači da može da smanji rizik od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih problema.

Endorfin je na mnogo načina koristan za vaše zdravlje, a jednostavnim osmehom učinićete da se osećate dobro i spolja i iznutra.

Foto/Freepik

Pojačava vaš imuni sistem

Smejanje takođe podstiče oslobađanje serotonina. Seratonin je neurotransmiter koji doprinosi čovekovoj sreći i blagostanju. Serotonin ima mnogo pozitivnih prednosti, od kojih je jedna jačanje imunološkog sistema. Dakle, smeh je zaista najbolji lek.

Foto/Pixabay/StockSnap

Čini vas pristupačnijim

Nasmejanost konotira pozitivnost generalno. Psihologija je pokazala da nas nasmejanost čini privlačnijim za druge. To je zato što osmeh predstavlja privlačan izraz lica koji olakšava napetost i čini da se ljudi osećaju prijatno u društvu nasmejanih ljudi.

Foto/Unsplash.com/Priscilla du Perez

Univerzalni znak sreće

Osmeh je jedan od retkih gestova koji znači istu stvar širom sveta. Rukovanje, podignuti palčevi i zagrljaj mogu imati potpuno različiti značaj u zavisnosti od države. Međutim, značenje osmeha je univerzalno.

To znači da možete putovati bilo gde po svetu i širiti sreću i pozitivne vibracije.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar