Sa strašću je gajio Stefan Nemanja: Plemenita životinja nije viđena od 1962, a sada se vraća kući (FOTO)

Sagledavano je više lokacija i izbor je pao na Studenicu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/ Youtube

Lovačko udruženje Kraljevo pre nekoliko dana je u selu Ponore pustilo na slobodu 28 jelena i košuta i pet teladi, koji su prethodnih šest meseci proveli u rezervatu ispod planine Čemerno, posebno sagrađenom za prihvat ove plemenite divljači.

Na ovaj način počeo je dugo planiran proces reprodukcije jelenske divljači na području na kome je živela još u vreme Nemanjića i u čijem je lovu rodonačelnik Stefan s posebnom strašću učestvovao.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema rečima predsednika Lovačkog udruženja Kraljevo Uroša Đokovića, jednog od najzaslužnijih za ovu akciju, puštanjem jelenske divljači na ovo područje počeo je završni deo veoma zahtevnog projekta koji vodi Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede u saradnji sa Lovačkim udruženjem Kraljevo.

“Sagledavano je više lokacija i izbor je pao na Studenicu, odnosno Čemerno. Kod nas je nadmorska visina nešto viša od Bukovika, odakle je stigla jelenska divljač, ali ovde, uz hranu koju joj još uvek obezbeđujemo, postoje i veliki izvori prirodne hrane, šuma i pašnjaka”,tvrdi Đoković.

Foto/ RINA

Inače, kralj šuma-evropski jelen u studeničkom kraju je poslednji put viđen 1962. godine na izvoru čuvene Odmenjske vode kod Ušća.



Izvor: RINA

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar