SAD planiraju da se suprotstave pomorskim zahtevima Pekinga

Anonimni izvori očekuju da će odluka biti predstavljena kasnije danas

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Američki zvaničnici tvrde da će se Trampova administracija suprotstaviti gotovo svim pomorskim zahtevima Pekinga na Južnom kineskom moru, prenosi Asošijeted pres.

Anonimni izvori očekuju da će odluka biti predstavljena kasnije danas, kao pokušaj suzbijanja sve većih pretenzija Kine u regionu i u cilju poštovanja međunarodnog prava.

Međutim, ova odluka će gotovo sigurno dodatno razljutiti Peking, koji se Sjedinjenim Državama već sveti za sankcije i druge kaznene mere, navodi AP.

SAD su ranije insistirale da se pomorski sporovi između Kine i njenih manjih suseda razreše mirnim putem uz posredovanje Ujedinjenih nacija.

Međutim, u saopštenju koje je pripremljeno za objavu u ponedeljak, Trampova administracija planira da gotovo sve zahteve Kine na Južnom kineskom moru odbaci kao nezakonite. Ova promena se ne odnosi na rasprave oko kopnenih površina u moru.

Iako će SAD ostati neutralne po pitanju teritorijalnih rasprava, ovakav potez znači da će Trampova administracija sada stati na stranu Bruneja, Indonezije, Malezije, Filipina i Vijetnama, koje se sve protive kineskim pretenzijama na delove mora koje okružuje sporno kopno.

Najava o suprotstavljanju pomorskim zahtevima Pekinga dešava se u trenutku pooštravanja tenzija između SAD i Kine u pogledu brojnih pitanja, poput pandemije korona virusa, ljudskih prava, kineske politike u Hongkongu i na Tibetu i trgovinskih odnosa.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar