Na stotine dece razvilo sindrom koji može da ostavi TRAJNE POSLEDICE: Uznemirujuća studija o koroni

Većina obolele dece nije imala drugih zdravstvenih problema, ali 30 odsto je bilo gojazno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Najmanje 285 američke dece razvilo je teško zapaljensko oboljenje u vezi sa koronavirusom i mada su se uglavnom oporavila, stručnjaci upozoravaju na moguća trajna oštećenja.

Ovo su rezultati dve američke studije objavljene u ponedeljak u časopisu “New England Journal of Medicine”.

Reč je o pedijatrijskom multisistemskom inflamatornom sindromu (PIMS) od koga obolevaju deca i koji je prvi put registrovan u Evropi. Sindrom se smatra neuobičajenim i smrtni slučajevi su retki. Međutim, od 285 dece obuhvaćene američkim istraživanjima umrlo je šestoro, a kako se navodi u studiji, pogođeno je 1.000 dece širom sveta.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) simptomi su temperatura koja prelazi 38 stepeni Celzijusa tokom najmanje 24 sata; tok bolesti je težak i zahteva bolničko lečenje; analiza krvi ukazuje na upalu, osim toga, prisutni su nagoveštaji zdravstvenih problema, koji pogađaju najmanje dva organa (srce, bubrezi, pluća, koža ili nervni sistem).

Često se javljaju mučnina i dijareja, a neka deca mogu imati simptome koji podsećaju na Kavasaki sindrom, retko oboljenje kod dece, koje može prouzrokovati oticanje i srčane probleme.

U najmanje 35 američkih država zabeleženi su takvi slučajevi.

“Izgleda da se javljaju nekoliko nedelja nakon lokalnog vrhunca aktivnosti kovida-19”, kaže rukovodilac studije dr Ejdrijen Randolf iz Dečje bolnice u Bostonu.

Druga studija se odnosi na 99 dece u saveznoj državi Njujork, gde su zabeleženi prvi slučajevi u SAD. Većina dece je u tom trenutku bila zaražena kovidom-19, ili su nedavno ozdravila, ali su pre toga svi bili zdravi.

Oko 80 odsto dece u studiji u više američkih država imalo je probleme sa srcem, kao što su aneurizma (proširenje) koronarne arterije, koje može imati smrtni ishod.

“Njih moramo dalje da pratimo”, kaže Randolf.

Većina obolele dece nije imala drugih zdravstvenih problema, ali 30 odsto je bilo gojazno. Prosečna starost im je bila osam godina.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar